Een ijsberin is een wrede dood gestorven op het eiland Wrangel in de Noordelijke Ijszee in het Russische Verre Oosten. Volgens ooggetuigen zou een kok van een poolstation een zwaar stuk vuurwerk hebben verborgen in voedsel en dat voor de lol aan de berin hebben gegeven.

Op een filmpje dat woensdag werd gepubliceerd op YouTube is te zien hoe de beer wanhopig, met duidelijk hevige pijn, door de sneeuw rolt.

Volgens sommige berichten gaat het om militair vuurwerk dat wordt gebruikt om explosies te simuleren. In andere berichten betreft het een vuurpijl die door het dier zou zijn ingeslikt.

De berin kwam vaak naar het station met haar welp omdat het dan voedsel kreeg van de kok, zeggen getuigen. De kok ontkent dat hij het dier vuurwerk heeft gevoerd; volgens hem heeft het dier zelf een vuurpijl gepakt waarop het begon te kauwen.

Ijsberen zijn beschermd in de Russische Federatie. Het Russische ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen laat het incident onderzoeken en noemt het een “flagrante schending van Russische en internationale milieuwetten”.
Filmpje