Onderzoek naar micro-organismen die zich in onze darm bevinden, laat zien dat de verstoring van het milieu tijdens de zwangerschap, bevalling en de vroege kindertijd van invloed kan zijn op de ontwikkeling van het vroege microbioom van een baby en dit kan leiden tot gezondheidsproblemen in het latere leven. De term ‘microbioom’ verwijst naar de biljoenen organismen die zich op onze huid en in ons ademhalings- en maag-darmkanaal bevinden.
Alleszins belangrijk is de baarmoeder waarin een kind zich ontwikkelt. De baarmoeder is niet steriel en het microbioom van het kind begint zich al in de baarmoeder te ontwikkelen. Dit betekent dat we niet alleen moeten kijken naar het microbioom van het kind, maar ook naar dat van de moeder.
Een verstoord microbioom kan bijdragen aan een scala van kinderziektes, waaronder allergieën, astma, obesitas en autisme-achtige neurologische aandoeningen.
Uit recente studies blijkt echter dat traditionele praktijken, zoals vaginale bevallingen, huid-op-huid contact meteen na de geboorte en borstvoeding een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van het microbioom van het kind.