Enkele Amsterdamse ambtenaren laten zich dit jaar masseren om erachter te komen of een massagesalon ook seks aanbiedt. Maar als een malafide salon dat doet, 'mag de ambtenaar uiteraard niet op het aanbod ingaan'.

Het experimenteren met anonieme toezichthouders is bedoeld om malafide salons op te sporen. Eind vorig jaar controleerde de gemeente bij een grote actie 22 massagesalons. Bij driekwart werden sporen aangetroffen die een mogelijke aanwijzing zijn voor prostitutie.

De gemeente concludeerde dat het lastig is om het probleem aan te pakken, omdat er ook salons zijn waar alleen massages worden aangeboden. Ambtenaren gaan zich daarom voordoen als klant, om zo te observeren of er dingen gebeuren die niet zijn toegestaan. "Als hem een 'happy end' wordt aangeboden, constateert hij een misstand'', zegt een gemeentewoordvoerder. "Maar hij mag uiteraard niet op dit aanbod ingaan.'"

Daarnaast is de inzet van anonieme handhavers laagdrempeliger. "Het vergt veel capaciteit om met een groot team controleurs met blauwe lampen een massagesalon binnen te lopen.'' De 'nepklanten' werken 110 tot 120 salons af in de hoofdstad.