Jeb Bush wil president van de Verenigde Staten worden. Het gaat alleen niet heel goed met de Republikeinse presidentskandidaat: tijdens de eerste voorverkiezing in Iowa was hij kansloos. Toch geeft hij de strijd niet op. Dat heeft geleid tot een pijnlijk moment in de campagne van Bush, waarbij hij zijn toehoorders moest vragen te applaudisseren.

Tijdens een toespraak in New Hampshire over hoe hij het Amerikaanse leger zou leiden, zei hij het volgende: "Ik denk dat de volgende president een stuk rustiger moet zijn, maar hij moet wel een signaal afgeven dat we bereid zijn om te handelen in het belang van de nationale veiligheid, zodat op die manier een vreedzame wereld kan ontstaan."

Daarna bleef het stil. Tegen de zin van Bush in. Hij zag zich genoodzaakt om "Please clap" te zeggen. Waarna het publiek hem meesmuilend tegemoetkwam.

De resultaten in de eerste voorverkiezingen in Iowa waren voor Bush slechter dan vooraf verwacht. Aan het begin van de campagne werd de broer van oud-president George Bush nog gezien als een van de favorieten, maar in Iowa haalde hij slechts 2,8 procent van de stemmen.

Er werd achteraf eigenlijk alleen gesproken over zijn drie concurrenten: Ted Cruz (winnaar), Donald Trump (tweede) en Marco Rubio (de verrassende derde).

Het verkiezingscircus gaat aanstaande dinsdag verder in New Hampshire.
Filmpje