Een vrouw vecht voor haar leven en jij wilt foto's maken?
Elisabeth Gerrits-Molenkamp was donderdag getuige van een tragisch ongeluk op een spoorwegovergang in Heiloo. Ze zag hoe een 80-jarige vrouw om het leven kwam toen ze tussen de spoorbomen in paniek raakte. In een emotionele Facebookpost uit ze haar verontwaardiging over het feit dat omstanders foto's stonden te maken, terwijl de vrouw lag te vechten voor haar leven.
"Ik stond aan de overkant en zag en hoorde een trein met piepende remmen en hard toeterend naderen", schrijft Elisabeth op Facebook. Ze richt haar bericht aan de overleden vrouw. "Wat er gebeurde zag ik niet, maar wat ik daarna zag zal voor altijd op mijn netvlies gebrand staan. U en uw fiets waren geschept door de trein die met 90/120 km per uur op u af kwam."
Terwijl de vrouw lag te vechten voor haar leven, stonden omstanders tot haar verontwaardiging met hun mobieltjes in de aanslag. "Het enige wat ik kon doen was tegen ze schreeuwen dat ze het beter uit hun hoofd konden laten die te gebruiken voor filmpjes of foto's."
Een 'bijdehante meid' vroeg aan Elisabeth waarom ze geen foto mocht maken. "PARDON? Wat denk je nou zelf, er ligt hier een mevrouw te vechten voor haar leven, en jij wilt even stoer foto's maken zodat je die het internet op kunt slingeren of aan wie dan ook wilt laten zien?"
Bij de spoorwegovergang stonden mensen te mopperen dat er voorlopig geen treinen zouden rijden. "Ik riep tegen ze dat ze hun bek moesten houden omdat er iemand die NIET dood wilde, lag DOOD te gaan. Wat een wereld is dit, wat een onbeschofte mensen, waar is het medeleven? Naastenliefde? Respect?"
Het liefst had ik geen van dit alles willen zien, maar u had vast ook niet dood willen gaan, daar op die plek, met zoveel pijn en zoveel respectloze mensen om u heen. Het spijt me, lieve mevrouw, dat u dit is overkomen. Het spijt me, lieve echtgenoot en andere familie dat uw geliefde op deze manier is weggerukt uit jullie leven."
Ze deelt haar verhaal om verschillende redenen. "Ik wil dat een ieder die boos wordt vanwege vertraging met de trein de andere kant van het verhaal ziet, omdat ik hoop dat mensen die denken 'ik kan nog wel even onder de spoorboom door' dit nooit meer zullen doen, het kan zomaar je laatste keer zijn."
Ook wil ze de politie en ambulancebroeders een hart onder de riem steken. "Omdat ik respect heb voor het werk dat zij doen. Omdat mijn hart huilt voor de familie van deze vrouw. Omdat dit het enige is waar ik de afgelopen uren aan heb kunnen denken, omdat de tranen blijven komen en het niet eens een bekende was, omdat ik hoop dat de mensen met hun respectloze opmerkingen en ideeën om beeldmateriaal te maken eens beter zullen nadenken bij ongelukken, omdat ik dit kwijt moest. Rust zacht, lieve mevrouw", besluit ze.
Het bericht van Elisabeth is inmiddels al bijna 1300 keer gedeeld. Ook de politie van Alkmaar is onder de indruk van haar verhaal. "Prachtige tekst van een dappere getuige"
Gerelateerde artikelen
Sign of the times...
Niemand geeft nog iets om mensen die ze niet kennen..
Iedereen leeft in zijn of haar eigen cirkel en laat de rest maar verrekken..
De maatschappij verhard, buren liggen maanden dood in bed..
Ik woon en leef in Thailand, menigmaal mopper ik op Thailand omdat het, zeker vergeleken met Nederland, een tamelijk onontwikkeld land is. Maar er zijn dingen waar Nederlanders en anderen die in een consumptiemaatschappij wonen een puntje aan zouden kunnen zuigen!
Er zijn nauwelijks bejaardenhuizen, het is de normaalste zaak van de wereld om voor je ouderen te zorgen.
Vorig jaar ben ik met mijn scooter flink op mijn bek gegaan. Ik lag te bloeden op straat en een paar Thai kwamen aanrennen om mij op te rapen. Ze hebben ook mijn scooter opgeraapt en aan de kant gezet, zelfs mijn draadloze, tamelijk dure hoofdtelefoon werd netjes door een Thai voor mij bewaard terwijl ik in de dichtstbijzijnde apotheek eerste hulp ontving.
Tijdens dit minidrama stonden een aantal blanken gezellig te keuvelen, waarschijnlijk hebben ze ook wat foto's gemaakt..
Soms walg ik van de verloederde, amorele maatschappij waar Nederland helaas inmiddels toe behoort, de goeden niet te na gesproken....
SamuiAxe: En het ergste is dat als je ze, zoals in het artikel, er op aanspreekt, ze zich niet beseffen dat er iets aan de hand is.
De maatschappij, dat ben jij.
@Emmo: Jup, in en intriest eigenlijk
Vroeger had je ook al ramptoeristen, heb het zelf eens met een buurvrouw meegemaakt. Er was een ongeluk gebeurd en daar wilde zij naar toe, ik vroeg haar of zij daar ging helpen, "nee" zei ze, ik vraag daarna "waarom ga je daar dan naartoe?" Zij "om te kijken", ik heb haar toen duidelijk gevraagd of zij het leuk vond als zij het was die daar lag? Zij is niet gegaan.
Ik kon het toen al niet velen dat men zo ongelooflijk nieuwsgierig was om bij ongelukken aanwezig te zijn en zo dokters en andere hulpverleners in de weg te staan, maar wat er nu gebeurt kan ik al helemaal niet meer bij, mensen zijn echt eenzaam geworden door internet als men dit nodig heeft om aandacht te krijgen.
In en in triest.
Ik snap het niet. Elisabeth stond weliswaar 'aan de andere kant van de spoorweg', maar waarom heeft ze de vrouw niet zelf geholpen? Volgens haar was de bejaarde vrouw niet op slag dood, maar 'lag ze te vechten voor haar leven'. Ze kon haar toch zelf helpen als ze zo verontwaardigd is en een vrouw helpen iets is wat ze in een reflex zou doen bij deze situatie (en niet de reflexen heeft om je camera te pakken, daarom is Elisabeth juist zo verontwaardigd omdat ze omstanders juist deze reflex namen i.p.v de help-reflex).
Mensen maken foto's omdat ze er van uit gaan dat ze niks meer kunnen doen. De vorige zin is inderdaad nog steeds fout, je kunt inderdaad op z'n minst nog kijken of de vrouw nog écht leeft... Dat is menselijk handelen.
Dus, waarom hielp Elisabeth zélf niet als ze wist (staat in haar Facebookpost) dat de vrouw niet opslag dood was, maar nog leefde en 'zat te vechten voor haar leven'?
Ik vind dit altijd zo'n dubbel verhaal, die vrouw deed ook niets anders dan de rest uit te kafferen ipv helpen. In dit soort situaties kan je als omstander vaak ook niet veel doen. Niet dat ik foto's maken dan terecht vind, maar ze kunnen ook niet helpen zonder enige medische kennis, laat staan als de hulpverlening al is komen opdagen.
Ik heb ook wel eens geholpen bij een 'ongeluk', een meisje was voor mijn neus de sloot ingefietst, terwijl haar vriendinnen in shock stonden te kijken heb ik haar eruit getrokken, maar verder kon ik ook niet veel, net als omstanders die eerst even keken en daarna doorfietsten, dus ben ik uiteindelijk nadat ze haar ouders bereikt had ook verder gefietst om te vragen bij toendertijd mijn middelbare school of ze dekens langs konden brengen. Bij dit soort situaties ligt het er gewoon aan of je een van de eerste ter plaatsen bent of je echt van nut kunt zijn.
@e_eef_eefje:
Quote:
Bij dit soort situaties ligt het er gewoon aan of je een van de eerste ter plaatsen bent of je echt van nut kunt zijn.
Dat ben ik met je eens (overigens ben ik het met je hele verhaal eens, niet alleen dit gequoot stukje.)
Als je niet van nut bent, kun je beter weggaan, want anders sta je alleen maar in de weg.
De vrouw heeft wel degelijk geholpen. Beetje jammer dat dit in het bericht niet wordt vermeld.
@Navaera: Inderdaad. Ze had de vrouw afgedekt met een zeil voor haar kinderwagen en heeft om hulp gevraagd bij andere mensen, als ik het goed herinner.
of hierover iets staat in het klassieke Nederlandse etiquetteboek, dat wel vermeldt dat je bloemen voor de gastvrouw aan het huispersoneel afgeeft en niet zelf een borstel door de wc-pot haalt....
mogelijk hoor je in Nederland anno nu je persoonlijk assistent die foto's te laten maken
@Emmo:
precies die bedoelde ik....
omdat in Nederland 'boerentrienen van de wereld' wordt ingepeperd dat het hoort zoals Amy het zei, heb ik de
Knigge en het boekje van Gräfin Sybill in de kast staan. de enkele keer dat ik mensen 'van adel' tegenkom, dan zijn het toch Duitsers of Zweden, dus niemand die het merkt
@Emmo:
nog steeds een boek, en geen instituut, zoals Knigge
Laten we het
bystander effect niet vergeten. Eigenlijk schijnt het 't beste te zijn als er weinig getuigen zijn. Dan heeft het slachtoffer meer kans op hulp dan wanneer er veel omstanders zijn.
Bijna iedereen die momenteel tussen de leeftijd van 12 en 25 jaar is heeft totaal geen respect voor onbekenden. Wat er ook met ze gebeurt. Lekker filmen en klagen...... En als de politie dan eens goed optreedt wordt weer de HELFT gefilmd en onder valse titels op internet geplaatst. Patat generatie. Ze kunnen ook al niet meer een bijbaantje EN stage lopen tegelijk want dat is te vermoeiend. Sterker nog. Ik denk dat het merendeel tegenwoordig geen bijbaantjes meer heeft omdat de studie te zwaar is
@laurens1980, nu liggen de bijbaantjes ook niet echt meer voor het oprapen.
Er zijn de laatste jaren ook al zoveel bedrijven failliet gegaan dat ook daar geen bijbaantjes of vakantiewerk meer vandaan komt.
Die vrouw kan wel tegen die andere mensen schreeuwen, maar heeft ze zelf wel geholpen? Dat staat niet in het verhaaltje...
Ik heb EHBO. Het wil niet zeggen dat ik help bij een eventuele ongeluk, wellicht dat ik verstijft blijf staan of zo... Natuurlijk wil ik helpen, maar ieder reageert op een ongeluk op zijn/haar manier. Het enige waar ze gelijk in heeft is dat mensen alleen maar naar hun smartphone grijpen.... en natuurlijk een rotte opmerking van dat de trein nu later vertrekt... alhoewel dat de normale situatie is bij de NS...
@HHWB: In haar oorspronkelijke Facebook post staat wel dat ze geholpen heeft.
Alev: okay, dan heeft ze met alles gelijk....
@laurens1980:
niet alle jonge mensen zijn tegenwoordig hetzelfde
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: