De meeste mensen moeten niets van kakkerlakken hebben. Ze worden gezien als vieze beesten en zijn moeilijk weg te krijgen, onder meer omdat ze zich in allerlei hoekjes en gaatjes kunnen verstoppen. Daar hebben ze een trucje voor dat robotonderzoekers nu hebben afgekeken.

Kakkerlakken kunnen hun pootjes naar de zijkant klappen om zich door smalle kiertjes te persen. Twee onderzoekers van de University of Berkeley en de University of New York, Kaushik Jayaram en Robert Full, hebben nu een robot ontwikkeld die een vergelijkbaar kunstje doet. Het kruipende robotje kan in de toekomst helpen bij reddingsoperaties.

De onderzoekers hebben naar de vorm van pootjes van kakkerlakken gekeken en de pootjes van hun robot daarop gebaseerd. Ook het omhulsel van het robotje is genspireerd op het insect. Dat kan net als het schild van een kakkerlak plat worden geduwd, maar springt weer terug in de normale vorm als de robot weer uit de kier komt. Daardoor kan de robot een druk aan van 20 keer zijn eigen gewicht. Overigens een peuleschil vergeleken met een kakkerlak: die kan 300 keer zijn eigen gewicht aan.

Nu zijn de kakkerlakrobots nog relatief groot (zo'n 60 centimeter). De onderzoekers gaan nu kijken of ze de robot kleiner kunnen maken. Als dat lukt, kunnen ze erg nuttig zijn bij het speuren van overlevenden na rampen zoals aardbevingen en explosies. Ze zouden ingestorte gebouwen of wrakken kunnen verkennen door zich door de kleinste kiertjes te wringen om overlevenden snel te vinden.
Filmpje