iPhone-gebruikers slepen Apple voor de rechter vanwege een foutmelding die sommige gerepareerde iPhones onbruikbaar maakt.

iPhones waarvan het scherm niet door Apple of een geautoriseerde reparateur is gerepareerd, kan totaal onbruikbaar worden, bleek vorige week. Wanneer het scherm en daarmee ook de vingerafdrukscanner worden vervangen, kan de iPhone bij een systeemupdate onherroepelijk op slot gaan.

Dit heeft de maken met een beveiligingssysteem, dat opmerkt dat de vingerafdrukscanner niet de originele is, en daarop 'error 53' toont. Momenteel is die error niet terug te draaien, en is data op het toestel niet meer bereikbaar. Amerikaans advocatenkantoor PCVA spant daarom een zogenoemde class action-rechtszaak aan. Daarbij kunnen alle getroffen klanten zich aansluiten in de klacht.

Het advocatenbureau eist ten eerste voor totaal 5 miljoen dollar aan schadevergoedingen. Ook wil het bureau dat Apple getroffen telefoons gratis repareert, en zijn software zo bijwerkt dat error 53 alsnog teruggedraaid kan worden.

De advocaten zijn vooral boos dat de telefoon volgens Apple vanwege de veiligheid op slot gaat, maar wel pas bij een grote update. Dit zou betekenen dat gebruikers alsnog soms maanden met een zogenaamd onveilig toestel rondlopen.

Apple heeft nog niet op de aanklacht gereageerd. Het is niet bekend of het technisch mogelijk is reeds door error 53 getroffen iPhones alsnog te repareren.

Apple ook aangeklaagd in België
Eerder deze week sleepte de Belgische consumentenbond Test Aankoop ook Apple voor de rechter vanwege de opslagruimte op iPhones, die in de praktijk lager uitvalt dat waarmee Apple adverteert.