Pas op met vis als je zwanger bent. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap veel vis eten, hebben meer kans op overgewicht.
Eet je als zwangere vrouw meer dan drie keer per week vis, dan groeit je baby de eerste jaren sneller dan andere baby's en heeft je kind als kleuter een groter risico op overgewicht. Dat blijkt uit internationaal wetenschappelijk onderzoek waaraan ook veel Nederlandse gezinnen hebben meegedaan.
In vis zitten schadelijke stoffen die ons lichaam niet of zeer slecht kan afbreken. Sommige van die stoffen verstoren de werking van hormonen en dat zorgt mogelijk voor het overgewicht, zeggen de onderzoekers.
De onderzoekers hebben de groei van kinderen van ruim 26.000 zwangere vrouwen uit de Verenigde Staten en Europa gevolgd. De zwangere vrouwen uit het onderzoek die veel vis aten (meer dan drie keer per week) kregen kinderen die als 2-, 4- en 6-jarige een hogere Body Mass Index (BMI) hadden dan moeders die minder vis aten.
Hoe meer vis, hoe harder de baby ook in de eerste twee jaar van z'n leven groeide. De verschillen waren groter bij meisjes dan bij jongens.
De eetgewoonten van de vrouwen die aan het onderzoek meededen liepen nogal uiteen: in België eet de gemiddelde zwangere vrouw een halve portie per week terwijl dat in Spanje wel vierenhalve portie is. De meeste zwangere vrouwen in Nederland houden het op één of twee stukjes vis.
De milieuvervuilende stoffen in vis zouden volgens de onderzoekers de verklaring kunnen zijn voor het verband tussen veel vis eten en overgewicht. Maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen.
In Amerika wordt vanwege die schadelijke stoffen aangeraden om niet meer dan drie porties vis per week te eten. In Nederland schrijft het Voedingscentrum voor om twee keer per week vis te eten. Het is niet bekend welke hoeveelheid en welke soort vis het beste is voor zwangere vrouwen.