Een verkeerd bezorgd pakketje in de bus - kan gebeuren. Maar een oefenraket afleveren bij een voormalige aartsvijand? Die gênante misstap overkwam Amerika daadwerkelijk: per abuis belandde een raket met gevoelige militaire technologie in handen van Cuba. De VS vreesde dat het land de informatie zou doorspelen aan derden, maar de regering gaf de raket dit weekend netjes terug.

De raket werd in 2014 naar Spanje verstuurd voor een Navo-oefening. Daarna belandde het projectiel om onduidelijke redenen als commercieel vrachtgoed in Duitsland en later in Frankrijk, alwaar het op het vliegtuig werd gezet naar Cuba.

De leverantie is een stevige uitglijer voor de Amerikanen. Ze brachten hiermee niet alleen de onlangs herstelde diplomatieke betrekkingen met Cuba in gevaar, maar zetten onbedoeld ook een staaltje gevoelige militaire technologie in de etalage. Het incident kwam de Amerikaanse president Obama op stevige kritiek te staan van de Republikeinen.

"Het voorkomen van de verspreiding van gevoelige Amerikaanse technologie is één van de belangrijkste taken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken", zei de Republikeinse senator Marco Rubio, een zoon van Cubaanse immigranten en tevens presidentskandidaat. "Dat leden van het Congres uit de krant moeten vernemen dat Cuba een Amerikaanse raket in bezit heeft, in plaats van van de president of het ministerie van Buitenlandse zaken, is verbazend en onvergeeflijk."

De Hellfire-gronddoelraket is een lasergestuurd projectiel dat kan worden ingezet vanuit een gevechtshelikopter of een drone. Amerikaanse ambtenaren waren bang dat Cuba de vooruitstrevende technologie van de raket zou doorspelen aan landen als Noord-Korea, China of Rusland.

Die angst bleek ongegrond: Cuba bracht de raket dit weekend netjes terug naar Orlando, waar het projectiel naar een veilige opslagplaats is gebracht. Volgens Mark Toner, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, is de teruggave te danken aan het herstel van de diplomatieke relaties tussen Cuba en de VS. Hij wilde niets kwijt over mogelijke fouten die de opmerkelijke omweg van de raket veroorzaakt kunnen hebben.