Ponso, een chimpansee van ongeveer veertig jaar oud, werd meer dan dertig jaar geleden op een afgelegen eiland voor Ivoorkust gedumpt, samen met andere lotgenoten. Ondertussen is hij de laatste overlevende en spendeert hij zijn dagen in eenzaamheid. Maar toen Ponso vorige week bezoek over de vloer kreeg, was hij door het dolle heen.
Samen met zijn lotgenoten werd Ponso voor zijn komst naar het eiland gebruikt als proefdier. Ondertussen zijn al zijn compagnons echter overleden, onder andere zijn partner en hun twee jongen. Sindsdien woont het sociale dier helemaal alleen op het minuscule eilandje, zonder natuurlijke water- of voedselbronnen. De aap overleeft dankzij de hulp van Germain, een vriendelijke buurman die hem af en toe bananen en brood brengt.

Maar hoewel Ponso als proefdier in het verleden weinig positieve ervaringen had met mensen, verwelkomt hij bezoekers toch met open armen. Toen hij onlangs bezoek kreeg van Estelle Raballand, de directrice van het Chimpanzee Conservation Center in Guinée, kon hij zijn geluk niet op. De aap gaf haar een stevige knuffel en leek zelfs te lachen wanneer ze hem aanraakte.
Er zijn tientallen chimpansees die hetzelfde lot ondergaan als Ponso. Op de voormalige proefdieren werden jarenlang pijnlijke testen uitgevoerd door het New York Blood Center. Zodra de dieren afgedaan hadden, werden ze op de eilanden gedumpt. Aangezien de eilanden geen natuurlijke water- of voedselbronnen hebben, leverde het NYBC regelmatig levensmiddelen en vaccineerde het de dieren.

Maar terwijl Ponso jaren geleden al 'vergeten' werd en al lang gestorven zou zijn zonder de hulp van Germain, maakte het NYBC vorig jaar bekend dat het geen fondsen meer zou voorzien voor het onderhoud van de andere gestrande chimpansees. Daarmee ondertekende het centrum meteen het doodvonnis van de dieren.

Het nieuws werd wereldwijd op groot protest onthaald. Jane Goodall noemde de bekendmaking 'uitermate schokkend en onaanvaardbaar'. Primatoloog Brian Hare van de Duke University in North Carolina zei aan de New York Times: ,,Nooit eerder heb ik zoiets walgelijks gezien".

Sindsdien worden de overlevende chimpansees, inclusief Ponso, verzorgd door verschillende dierenrechtenorganisaties en vrijgevige donoren. Die proberen ook om NYBC verantwoordelijk te laten stellen voor de dieren die het centrum heeft gedumpt.
Foto