Het heeft wereldwijd voor enorme verontwaardiging gezorgd: Starbucks in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, heeft de deuren gesloten voor vrouwen. Ze kunnen er nog wel koffie krijgen, maar dan moet de (mannelijke) chauffeur de bestelling plaatsen en afhalen. Moeten wij in Nederland Starbucks boycotten? Of is dit een ‘te-ver-van-ons-bed-show’?
De sharia, de zeer strenge islamitische wetgeving, verbiedt het dat mannen en vrouwen in één ruimte koffie drinken. Dus toen de tussenwand van Starbucks Riyad het begaf, moest de politie wel ingrijpen. Er is een bordje op de deur gehangen waarop te lezen staat dat vrouwen geen toegang hebben en hun chauffeur mogen sturen als ze trek hebben in koffie.
Het bordje en de maatregel leidde tot grote onrust. En dat is niet de eerste keer. Starbucks paste eerder ook al het logo aan omdat het te vrouwelijk was voor Saoedi-Arabische begrippen. Starbucks zegt zich aan te passen aan de lokale gebruiken. Daar denkt het gros anders over. Starbucks wordt beticht van discriminatie.
Saoedi-Arabië: waar vrouwen geen auto mogen besturen, niet mogen converseren met andere mannen dan hun man en de deur niet uit mogen zonder begeleider. Het laatste land ter wereld waar vrouwen aan de verkiezingen mee mochten doen. Een land waar je als vrouw dus behoorlijk ‘aan de ketting’ ligt. In hoeverre vinden wij het acceptabel dat een Amerikaans bedrijf als Starbucks meegaat in deze uiterst conservatieve opstelling?
Starbucks zelf claimt in een reactie op de ophef dezelfde service aan vrouwen te leveren. Misschien bedoelen ze daarmee dat ze dezelfde lekkere koffie aan beide seksen schenken, maar dat je weigert de ene helft te bedienen, heeft helemaal niets met gelijkheid te maken.
Hoewel het om een tijdelijke maatregel gaat, is de toon gezet. Want waarom is er bijvoorbeeld niet voor gekozen om mannen de deur te wijzen totdat de tussenwand weer is opgetrokken? Op social media wordt gepleit voor een boycot en dan niet alleen in Riyad.