Een grote Britse supermarktketen verkoopt in het vervolg alleen nog maar croissants die recht zijn. Volgens Tesco vinden de Britten het onhandig om op het Franse maanvormige broodje beleg te smeren.

Het afschaffen van de gekrulde croissant verbijstert de Fransen, zo schrijft de Franse krant 20 minutes, die zich afvraagt of dit een voorproefje is op de Brexit. De timing is opmerkelijk, aldus Britse media, die het een culinaire afwijzing vinden van de overburen. Premier David Cameron maakt zich deze dagen sterk voor een Europese uitzonderingspositie voor de Britten.

De Britten zijn zich van geen kwaad bewust. De inkoper van de supermarktketen zegt dat het lastig is om op de gekromde croissantpuntjes beleg te smeren. 'Met de halve maanvormige croissant is er meer gepriegel', aldus Harry Jones van Tesco in The Guardian. 'Veel mensen hebben wel drie pogingen nodig voor een perfecte dekking, waardoor het gevaar op plakkende vingers en tafels toeneemt.' 75 procent van de klanten wil af van de kromming en daarom wordt er vanaf nu alleen nog maar een recht broodje verkocht.

Een culturele misser, aldus de Fransen, die menen dat je een croissant niet als een broodje moet beleggen maar er stukjes moet afscheuren. Andere Britse supermarkten blijven bij de kromme croissants en geven ook een eettip: beleg je broodje niet met jam, maar dip de punten gewoon in de pot.
Foto