Het lijkt erop dat we ‘schrijver’ mogen toevoegen aan het lijstje met beroepen dat bedreigd wordt door superslimme computersoftware. Een short story dat geschreven is door artificiële intelligentie (een computer) heeft het in Japan tot de laatste fase van een literaire wedstrijd geschopt. Het wist de wedstrijd niet te winnen, maar het is geen slechte prestatie voor een beginner.

Overigens is de computersoftware nog niet zelfbewust genoeg om het verhaal helemaal zelf te bedenken (nog niet in ieder geval), de computer schreef het verhaal met behulp van onderzoekers van de ‘Future Hakodate’ Universiteit in Japan. De wetenschappers selecteerde woorden en zinnen die gebruikt konden worden en maakte een algemeen kader voor het verhaal, vervolgens vulde de computersoftware het verhaal in.

Het is lastig om creativiteit te emuleren met een computer, maar toch denken de wetenschappers dat het een kwestie van tijd is voordat computersoftwareprogramma’s over de intelligentie en gegevens beschikken om volwaardige romans te schrijven.