Een nieuwe wet in Shanghai maakt het mogelijk om Chinezen te straffen die hun ouders niet vaak genoeg bezoeken. Volgens de staatskrant China Daily kan een verzorgingshuis zelfs kinderen dwingen om langs te komen als zij al een maand geen bezoek hebben gebracht.

De wet gaat op 1 mei in. Komen de kinderen niet met regelmaat langs, dan plaatste het stadsbestuur ze op een zwarte lijst. Een volwassene die zijn oude vader en moeder verwaarloost, althans in de ogen van de gemeente, wordt uitgesloten van sociale voorzieningen, zoals gratis bibliotheekpasjes.

Maar het wordt ook moeilijker om werk te vinden of een lening af te sluiten in Shanghai. Bejaarden die vinden dat ze verwaarloosd worden, kunnen ook naar de rechter stappen om bezoeken af te dwingen.

Shanghai is een van de meest vergrijsde steden van China. Bijna 4,5 miljoen mensen zijn ouder dan 60 jaar. Dat is meer dan 30 procent van de inwoners, twee keer zoveel als in de rest van China. Ook daar is er oog voor het probleem van de steeds grotere groep eenzame ouderen.

Door de een-kind-politiek van China zijn de bejaarden vaak aangewezen op hun enige kind. Hij of zij moet dan werk met de zorg voor zijn bejaarde ouders combineren. Voor sommigen is dat te veel.

De Chinese regering heeft twee jaar geleden al een wet aangenomen die de zorg voor ouders verplicht stelt. Een Chinese rechter verplichtte daarna de kinderen van een 77-jarige vrouw om minimaal een keer in de twee maanden langs te gaan. Ook op nationale feestdagen moeten de kinderen op bezoek van de rechter.

De wet leidt tot boze reacties, vooral op het Chinese Twitter. "Mijn vader is niet aardig, waarom moet ik dat dan wel doen", schrijft iemand.

Ik ben hier tegen, niet alle kinderen zijn close met hun ouders", schrijft iemand anders. Anderen vragen zich af of de wet geen onzin is. "Naar huis gaan om je ouders te bezoeken is toch de normaalste zaak van wereld. Daar is toch geen wet voor nodig?"