Gemakkelijk zichtbaar is het niet, maar met een krachtige kijker is maandag te zien hoe Mercurius als een zwart puntje voor de zon schuift. Het zeldzame verschijnsel begint om 13.12 uur 's middags en duurt tot 20.41 's avonds.
Mercurius is de kleine planeet van ons zonnestelsel, met een doorsnede van slechts 4878 kilometer. Dat is zo klein, dat experts zeggen dat je maandag een kijker nodig hebt die vijftig keer vergroot. Dan nog moet ook het weer meewerken zodat het zicht helder is. De afstand tot de zon van Mercurius schommelt tussen de 46 en 70 miljoen kilometer. De aarde staat zo'n 150 miljoen kilometer van de zon en heeft een doorsnede van bijna 13.000 kilometer.
Het verschijnsel dat de miniplaneet voorbij de zon schuift, is nog veel zeldzamer dan zons- en maansverduisteringen. In deze eeuw schuift Mercurius niet vaker dan veertien keer voorbij de zon. Wie maandag niet kan kijken, moet even wachten tot 2019. Zons- en maansverduisteringen kunnen per jaar wel zeven keer voorkomen.
Direct naar de zon kijken tijdens de verduistering is echter niet verstandig, aangezien hierdoor behoorlijke schade aan het zicht opgelopen kan worden. Diverse speciale brillen, bijvoorbeeld een lasbril of een eclipsbril kunnen hier bescherming tegen bieden.
Foto