Op een Liberiaans strand ligt al ruim een week een olietanker. Het schip zit nog altijd vol ruwe olie, maar waarom het op het strand terechtkwam is een raadsel. Na de ontdekking van de Tamaya 1 hebben de politie en de immigratiedienst het 64 meter lange schip doorzocht. Maar er werd niemand aan boord gevonden. Wel ontbrak een van de reddingsboten.

Er is een onderzoek gestart naar het lot van de bemanning. De Liberian Daily Observer sprak met een medewerker van de Nationale Haven Autoriteit. Die vermoedt dat de eigenaar van het schip geen geld meer had om de bemanning te betalen, en dat die vervolgens besloten heeft om van boord te gaan.

Dat zou ook verklaren waarom een reddingsboot ontbreekt. Maar de mogelijkheid dat de bemanning is overvallen door piraten wordt evenmin uitgesloten.

De laatst gemelde positie van de tanker was op 22 april in de buurt van de kust van Gambia en Senegal, aan de Afrikaanse westkust.

Het schip was op weg naar de Senegalese hoofdstad Dakar, meldt de website van Marine Traffic. Daarna was er ruim tien dagen geen contact met de tanker, totdat het schip aanspoelde op de Liberiaanse kust.

De eigenaar heeft zich nog altijd niet gemeld. Het is ook onduidelijk wie dat is. Tot oktober vorig jaar was de ruim 36 jaar oude tanker geregistreerd in Panama. Maar volgens de Panamese Maritieme Autoriteit (AMP) is het schip toen verkocht aan een Nigeriaans bedrijf. Welk bedrijf is onduidelijk.

De Liberiaanse kustwacht bewaakt het schip inmiddels. Bij de ontdekking bleek dat er al plunderaars aan het werk waren geweest. Alle communicatie-apparatuur was verdwenen.

Ook hebben mensen uit de buurt ruwe olie uit de tanker gestolen. Een aantal van hen is gearresteerd. Ook is er brand gesticht in de kapiteinshut, door de verdwenen bemanning of door plunderaars.
Foto