Een Pakistaanse vader is druk op zoek naar een vierde vrouw in zijn leven. Waarom? Sardar Jan Mohammad Khilji heeft al 35 kinderen onder zijn hoede, maar droomt ervan om in totaal honderd nakomelingen op de wereld te zetten.

De medische technicus uit Quetta beweert dat zijn drie echtgenotes de extra versterking graag zien komen. ,,Ze steunen mijn plannen en ze leven in harmonie samen", zo beweert hij.

,,Al mijn kinderen zijn jonger dan zestien jaar, het gebeurt heel zelden dat ik hun namen door elkaar haal. Ik neem hen graag om de beurt mee naar familiebijeenkomsten, zoals een huwelijk."

In de Koran staat dat islamitische mannen maximaal vier vrouwen mogen hebben, op voorwaarde dat de eerste echtgenote haar toestemming gegeven heeft. Sommigen maken gebruik van dat recht, maar het blijft een eerder zeldzaam fenomeen.

Mensenrechtenactivisten waarschuwen wel dat bij een polygaam huwelijk vrouwen en kinderen altijd de klos zijn. ,,Het mag alleen als de man zijn vrouwen perfect gelijk behandelt. In de praktijk is zoiets uiteraard onmogelijk. Er is altijd wel iemand die zich tekortgedaan voelt", aldus Pakistaans-Amerikaanse journaliste en vrouwenrechtenactiviste Rafia Zakaria.

Mohammed Bilal Kasi, als advocaat gespecialiseerd in dit soort zaken, deelt haar standpunt. ,,We zijn ons goed bewust van de sociale problemen rond polygamie. Vrouwen én kinderen kunnen er mentaal aan onderdoor gaan. Als de man sterft, kunnen er pittige discussies ontstaan rond erfeniskwesties."

Twee van zijn kinderen lijken er vooralsnog geen problemen mee te hebben. ,,Een grote familie is een geschenk van Allah", stelt zijn oudste dochter Shagufta Nasreen.,,Later wil ik trouwens in de geneeskunde gaan, net zoals mijn vader." Oudste zoon Mohammed Esa (13) legt de lat voor zichzelf nog hoger. ,,Ik wil meer dan honderd kinderen."

Khilji staat aan het hoofd van een niet-erkende kliniek. Daar behandelt hij mensen met kleine kwaaltjes zoals hoofdpijn. Per patiënt vraagt hij slechts 250 roepie (iets meer dan 2 euro). Wie echt arm is, mag zelfs gratis op consult. Daarnaast leidt hij ook een school met bijna vierhonderd studenten, waar de Koran aangeleerd wordt.

De huishoudelijke kosten voor zijn gezin kunnen maandelijks oplopen tot 120.000 roepie (meer dan 1.000 euro), oftewel tien keer meer dan het gemiddelde in Pakistan. Tot nu toe komt Khilji naar eigen zeggen probleemloos rond, maar dat zou kunnen veranderen als de kinderen groter worden. Hij roept daarom de regering op om een fonds uit te trekken voor het onderhoud van zijn gezin. Dat blijkt vooralsnog ijdele hoop, maar Khilji houdt de moed erin. ,,Als de regering niet luistert, leg ik mijn vertrouwen in de handen van God.''

Zijn drie huwelijken werden overigens stuk voor stuk geregeld door zijn ouders. ,,Ik ben met de eerste getrouwd toen ik 26 jaar oud was. Het jaar daarop volgden de twee anderen, met een tussenpoos van vijf maanden." Nummer vier kan er elk moment aankomen. ,,Nu mijn verhaal door de Pakistaanse media is uitgezonden, heb ik via Facebook al een hoop huwelijksaanzoeken gekregen", besluit hij.