De dood van het pasgetrouwde stel uit Voorburg is volgens lokale artsen hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door vergiftiging met ciguatoxine. Dat treedt op na het eten van verkeerde vis.
Dat zeggen twee artsen die Jeroen (31) en Michou (28 ) Venema uit Voorburg persoonlijk hebben behandeld tegen De Telegraaf.

,,Het hele beeld leek op een sterke vergiftiging met ciguatoxine uit besmette vis. Als je er snel genoeg bij bent, binnen een uur of vier, dan is dat nog te behandelen met het medicijn Manitol. Bij het echtpaar tastte het gif de long- en hartfunctie al aan'', zegt dokter César León tegen het dagblad. Het stel was niet meer te redden.

De Dominicanen hebben een huismiddeltje tegen besmette vis, vertelt een dorpeling tegen de krant. Het zou helpen om direct na de maaltijd een glas melk drinken. Als er iets mis is met de vis dan gooit je lichaam het er gelijk uit.

Jeroen en Michou maakten na hun huwelijk een droomreis langs witte stranden van de Dominicaanse Republiek. Maar na een excursie naar het 'bounty-eiland' Saona werd het pasgetrouwde koppel doodziek. Terug in het luxe resort Punta Cana moesten ze midden in de nacht worden overgebracht naar een privéziekenhuis. Daar overleden ze.

Het Openbaar Ministerie zei eerder al dat uit onderzoek en sectie door de autoriteiten ter plekke niet naar voren is gekomen dat er sprake zou zijn van een misdrijf.

De resultaten van het autopsierapport zijn gedeeld met de familie. Over deze resultaten worden geen mededelingen gedaan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet, op verzoek van het OM, een onderzoek om ,,de nabestaanden maximale zekerheid te bieden over de oorzaken van het plotselinge overlijden'' van de twee.