“He floats like a butterfly and stings like a bear”, zou Mohammed Ali zeggen van Rick Nelson. De 61-jarige ex-bokser heeft in de afgelopen 50 jaren beren van kerels tegen het canvas gemept. De afgelopen week deed hij het weer – met een beer. Hij hield er alleen een schrammetje aan over.

Rick Nelson liet zondag zijn hond uit in het bos, toen zij een berenwelp tegenkwamen. Het dier slaakte een gilletje, en Nelson wist onmiddellijk dat hij een probleem had: “Ik wist direct dat ik in de problemen zat”, zegt hij: “hij riep om zijn mammie.”

Nelson hoorde de moeder in volle vaart naar hen rennen, en binnen enkele seconden stond de berin voor hem op haar achterpoten. “Ik had niets – geen stenen, geen stok”, zegt hij. Maar hij had wel een heleboel bokservaring.

Hij haalt uit naar de beer, maar mist en schampt alleen de tanden. De berin countert met een linkse en laat een fikse schram achter op het gezicht en de borst van haar tegenstander.

Nelson weet dat de meeste beren rechtshandig zijn en dat hij nu een rechtse stoot mag verwachten. Hij aarzelt geen seconde en plaatst een opwaartse stoot tegen de snoet.

De welp kan het niet langer aanzien en begint weg te lopen. Nelson weet: dit is het – “Wat gaat zij doen? Gaat zij haar welp achterna of maakt zij mij af?”

De berin besluit haar welp te volgen, kijkt hem nog een laatste keer boos aan en verdwijnt dan in de bossen.

Nelson is blij met zijn bokservaring: “Geloof me, wanneer de adrenaline door je lichaam giert, kun je slaan. Zelfs op je 61e met grijs haar, kun je nog erg hard slaan.”