Delftse wetenschappers zijn erin geslaagd om 80 terabits per vierkante centimeter op te slaan. De truc: informatie rangschikken met individuele atomen.

De opslagcapaciteit van 80 terabits per vierkante centimeter is volgens de TU Delft 'meer dan 500 keer beter dan de beste commerciële harddisk die momenteel te koop is'.

In het nieuwe opslaggeheugen wordt elke bit bepaald door de positie van slechts één enkel chlooratoom. Op de 'schijf' van maar 100 nanometer breed past daardoor 1 kilobyte aan informatie. De resultaten van het onderzoek werden maandag gepubliceerd.

"In theorie zouden we met deze capaciteit alle boeken die de mensheid ooit heeft geschreven kunnen bewaren op één postzegel", zegt onderzoeksleider Sander Otte.

"Elk geheugenblok heeft een merkteken, gemaakt van dezelfde 'gaten' in het raster van chlooratomen. Deze merktekens werken als minuscule QR-codes en dragen informatie over de precieze locatie van het blok op de koperlaag."

Op informatie op te slaan gebruiken de wetenschappers een scherpe naald die de atomen één voor één aftast. De naald kan de atomen ook verschuiven.

Otte: "Je kunt het vergelijken met een schuifpuzzel. Elke bit bestaat uit twee posities op een oppervlak van koperatomen, en één chlooratoom dat we op die twee plekken heen en weer kunnen schuiven. Als het chlooratoom op de bovenste positie ligt, zit dus onderin een gat: dit noemen we een 1. Als het gat boven zit en het chlooratoom dus onder, dan is de bit een 0."

Het gaat nog jaren duren voordat grote techbedrijven deze methode kunnen gebruiken om data op te slaan op atomaire schaal. Otte: "In de huidige vorm kan het geheugen alleen functioneren onder vacuüm en gekoeld tot 77 Kelvin (min 196 Celsius - red.) met vloeibaar stikstof."
Filmpje