Volgens wetenschappers is het geheugen van het menselijk brein 10 keer groter dan eerder werd aangenomen. Je zou in je bovenkamer dezelfde capaciteit hebben als een miljoen 1GB harde schijven.

We wisten al dat het menselijke brein een staaltje van natuurlijk vernuft is waar je 'u' tegen zegt. Wat we niet wisten is dat de opslagcapaciteit van je geheugen tien keer groter is dan gedacht. Dat meldden Amerikaanse wetenschappers die de opslagcapaciteit van de synapsen in je brein onderzochten. Synapsen vormen het netwerk van je hersenen en zijn verantwoordelijk voor de opslag van je herinneringen.

De wetenschappers bestudeerden gereconstrueerd weefsel van de hippocampus van een rat in een 3D-model en ontdekten dat de geheugencapaciteit van het brein groter was dan werd aangenomen. Dat betekent dat de geheugencapaciteit van het brein overeenkomt met een petabyte aan computergeheugen. Een petabyte is gelijk aan 1,000,000,000,000,000 bytes, oftewel 1 miljoen gigabytes.

Vertaald betekent 1 petabyte net genoeg om al het ongemonteerde videomateriaal van de film Avatar op te slaan, 20 miljoen archiefkasten met vier laden elk gevuld met tekst op papier of 13,3 jaar nonstop HD-video’s of 2000 jaar aan muziek-mp3's.

Overigens beweert de site Science Alert dat 1 petabyte genoeg zou zijn om het hele internet op te slaan. Waarschijnlijk bedoelen ze het internet uit de begin jaren negentig. Drie jaar geleden werd geschat dat Amazon, Microsoft, Facebook en Google samen al goed waren voor 1200 petabytes.