Een Facebookpagina die een 'uitzwaaidag voor de islam' aankondigt, wordt overspoeld door enthousiastelingen. In plaats van woedende reacties te plaatsen, vragen Nederlandse moslims juist waar de reis naartoe gaat. Humor als wapen tegen opruiing.

Iemand die zich op Facebook Sonya Bethare noemt, kondigt op Facebook de 'Uitzwaaidag Islam' aan. Datum: 15 maart 2017, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Vermoedelijk heeft de pagina niet het verwachte effect, want veel reacties zijn opvallend positief, met een knipoog natuurlijk.

Sonya wordt de hemel in geprezen en enthousiastelingen kunnen niet wachten tot het zo ver is. Ze bieden spontaan hulp aan bij het organiseren.

"Wauw Sonya Bethare, ik ben diep geraakt door jouw goedheid en compassie voor de medemens!", reageert Ineke Traoré-Barendswaard vanmorgen. "En wat een organisatietalent ben jij. Je bent een echte topper!" Nafees Ali is dolblij en schrijft: "Wat een geweldig mens ben je, het is al een hele lange tijd geleden dat wij met de hele familie weg zijn geweest."

Er zijn wel wat zorgen en verzoeken. Leila Sinjari zegt dat ze het prima vindt dat zij en haar 'moslimnaasten' terug moeten naar het 'land van herkomst'. Maar wie neemt het wekelijks bezoek aan meneer Pietersz over dat haar moeder nu voor haar rekening neemt of het vrijwilligerswerk van haar vriendin bij het Leger des Heils?

Leïla Kefan wil graag weten hoeveel bagage zij, haar man en hun vier kinderen mogen meenemen. "In verband met de pindakaas, hagelslag en natuurlijk de klompen die bij mijn hoofddoek passen." Ondanks de onzekerheid over de bestemming (Marokko of Algerije, haar land van herkomst) blijft ze enthousiast. "Mij maakt het niet uit. Gratis vakantie is gratis vakantie."

Anderen voelen zich juist gediscrimineerd door de uitzwaaidag. Shirely Sjuley vindt het leuk om te lezen dat Sonya alle islamitische mensen een gratis tripje gunt. Maar ze vindt het 'heel jammer om te lezen dat je een bepaalde religie/afkomst moet hebben om hier aan te mogen deelnemen'. "Ik voel me eigenlijk best wel gediscrimineerd. Graag wil dit blondje zich ook opgeven voor een gratis tripje."