"Vandaag had ik de interessantste en meest memorabele vlucht van mijn leven." Zo begint de Engelse Jiva Akbor haar bericht op Facebook. In haar lange verhaal omschrijft ze hoe een sms'je met het woord 'Allah' erin tot een misverstand én een vriendschap heeft geleid.

De islamitische Jiva Akbor zat in het vliegtuig van Glasgow naar de Spaanse stad Malaga, toen er een vrouw en haar zoontje naast Jiva kwamen zitten. Het vliegtuig stond nog aan de grond toen Jiva op Whatsapp las dat haar vrienden waren beroofd. "Ik was in shock en schreef het volgende berichtje: HasbiAllahu la ilaaha illaahu alayhi tawakaltu, may Allah make the day easy for you all!", vertelt Jiva op Facebook.

Plotseling stond de vrouw naast Jiva op: "Ik dacht dat ze gewoon even naar de wc moest, maar even later kwam ze terug met twee stewardessen. Ik zag aan haar gezicht dat ze in paniek was. Ze keek me aan en zei: 'Ik zag dat je een berichtje typte met het woord Allah erin'”. De vrouw, die Beverly bleek te heten, vertelde dat ze bang was dat Jiva een terrorist was. "Ik dacht, wat als dat het laatste berichtje was dat je ooit zou sturen?"

Beverly werd gerustgesteld en ging uiteindelijk weer op haar plek zitten, waarna de twee vrouwen in gesprek raakten. "Tijdens de drie uur durende vlucht hebben we het gehad over ons geloof, families, opvoeding en de verhalen in het nieuws", schrijft Jiva. De Rooms-katholieke Beverly bood haar excuses meerdere malen aan en ze konden uiteindelijk lachen om de situatie.

Eenmaal aangekomen in Spanje wisselden de twee nummers uit. "Ik weet dat zulk soort situaties niet voor iedere moslim in de wereld zo goed of 'lang en gelukkig' zal eindigen", schrijft Jiva. "Maar ik wens Beverly en haar zoontje al het geluk in de wereld en heb genoten van de geweldige momenten die we vandaag deelden."