De enige Egyptische mummie die Israel in zijn bezit heeft, blijkt een zeer bijzondere te zijn. In Het Nationale Museum in de stad Jeruzalem is vanaf morgen een gemummificeerd lichaam te zien van een man die bij leven aan allerlei moderne (welvaarts-)aandoeningen leed.

Onderzoek aan het stoffelijk overschot heeft uitgewezen dat de man leed aan Osteoporose (botontkalking) en aan tandbederf leed. Ziekten waarvan tot nu toe werd gedacht dat alleen de moderne mens eraan lijdt.

CT-scans bij de man die ongeveer 200 jaar voor Christus in Egypte leefde, toonden de ziektes aan. De man is naar schatting slechts tussen de 30 en 40 jaar oud geworden. Dat was in die tijd overigens een redelijk gemiddelde leeftijd voor welvarende burgers van dat land.

Slechts bij enkele andere mummies werden aandoeningen gevonden die niet aan de tijd waarin die mensen leefden werden gekoppeld. Door de steeds betere apparatuur worden de laatste jaren steeds meer mummies met scanners onderzocht.

Het is de eerste keer dat deze mummie in het openbaar tentoon wordt gesteld sinds deze in 1930 in bezit kwam van een Israëlisch Bijbelinstituut.