Een 15-jarige drenkeling uit Heiloo die al dood was verklaard, blijkt toch nog te leven. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Een wonder", vertelt Shannon van Beek van de reddingsbrigade, die bij de redding was.

De 15-jarige jongen was gisteren met zijn broer en vriendjes aan het zwemmen in Egmond aan Zee. Door de harde stroming kwam de groep in de problemen.

Shannon was op dat moment aan het werk. Ze werkt al tien jaar bij de reddingsbrigade van Egmond aan Zee. "Twee van de drie jongens konden op eigen kracht uit de zee komen, maar de 15-jarige lukte dat niet."

De jongen was waarschijnlijk in een mui terechtgekomen: een stroming die ontstaat tussen zandbanken die voor de kust liggen. Shannon: "We zijn meteen met groot materieel uitgerukt. Met waterscooters zijn we hem gaan zoeken. Ambulances en een traumaheli stonden al klaar op het strand."

Uiteindelijk vond een hulpverlener op een waterscooter de jongen in de zee. Hij was toen al buiten bewustzijn, vertelt Shannon. "We hebben hem naar het strand gebracht en zijn meteen begonnen met reanimeren. Per ambulance is hij naar het Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar gebracht. Ook daar hebben hulpverleners hem continu gereanimeerd."

In het ziekenhuis in Alkmaar bleek hij niet meer te redden, vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord. De ouders waren al over zijn overlijden ingelicht, vertelt de woordvoerder. "Ook de politie kreeg officieel dat bericht. Dus hebben we zijn overlijden naar buiten gebracht, onder meer via Twitter."

Direct daarna gebeurde er iets 'miraculeus', vertelt de woordvoerder. "Door een bijzondere laatste poging kwam de jongen toch weer tot leven." Wat die 'bijzondere actie' is geweest, kan het ziekenhuis in verband met privacy niet verder toelichten.

Shannon noemt het 'een ongelooflijk en heel bizar verhaal'. "Dit heb ik in al die jaren dat ik bij de reddingsbrigade werk nog nooit meegemaakt", vertelt ze. Ook de politie en Veiligheidsregio laten weten het een 'heel bijzonder verhaal' te vinden.

Volgens de laatste berichten ligt de jongen nu in een ziekenhuis in Amsterdam. Zijn toestand is nog altijd kritiek.