Voorwerpen in een natuurhistorisch museum in Oxford hebben zo veel last van uv-straling en hitte, dat ze volgens het museum dreigen te worden vernield. In het monumentale pand loopt de temperatuur op zonnige dagen op tot 44 graden. Samen met een hoge concentratie uv-straling leidt dat "snelle en onherstelbare schade aan getoonde objecten".

Boosdoener is het glazen dak in het hoofdgebouw. Dat is een paar jaar geleden vernieuwd, maar anders dan voorheen hebben de ruim 8500 dakramen geen uv-werende folie. In plaats daarvan verdwenen sommige voorwerpen in uv-bestendige vitrines.

Het museum erkent nu dat dat geen slimme zet was. "Na zorgvuldig onderzoek van de potentiële impact op voorwerpen die niet in vitrines staan, zoals walvisskeletten, hebben we een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van zonwerende folie op het dak", staat in een verklaring.

Op de website van het museum worden bezoekers al gewaarschuwd voor de extreme temperaturen in het museum. Vooral in het café is het soms niet te harden. Volgens de BBC is het in het pand geregeld meer dan 35 graden. Een enkele keer stijgt het kwik tot ruim boven de 40 graden.

Het Museum of Natural History heeft inmiddels toestemming om het dak aan te passen. De verwachting is dat de hoeveelheid binnenkomende straling dan met 99,9 procent afneemt. Ook wordt nagedacht over een beter ventilatiesysteem.
Foto