Eigen gewassen verbouwen is weer helemaal hip. Niet in de suffe moestuintjes, maar in biodynamische voedselbossen. Het animo is zo groot dat de overheid meer grond beschikbaar moet stellen voor particuliere initiatieven.
Althans, dat meent Louis Dolmans, voorzitter van de Stichting Van Akker naar Bos. Maar wat houdt zo'n biodynamisch voedselbos dan in? Simpel gezegd: alles groeit door elkaar. Zo groeien braamstruiken tussen de appelbomen. 'Je doet eigenlijk wat de natuur uit zichzelf doet en dat boots je na', legt Dolmans uit. 'De boer doet eigenlijk het omgekeerde. Die dwingt de natuur te doen wat hij wil. En dat kost hem heel veel energie. Wat iemand die met een voedselbos bezig is probeert, is de natuur zelf het werk te laten doen. Hij hoeft dan alleen maar te oogsten.'
Volgens Dolmans houden duizenden mensen in Nederland zich bezig met het verbouwen van voedsel op deze manier. 'Je merkt aan alles dat dat aantal enorm toeneemt. En je kunt rustig zeggen dat het nadenken over natuurlijke manieren van voedsel produceren, met allemaal planten door elkaar, dat dat een hype is.'
'Er is een hele trend aan de gang. Van zeer kleinschalig in steden tot grootschaliger op het platteland', voegt Dolmans toe. Het gaat niet alleen op voor gewassen. Volgens de voorzitter wordt er ook geëxperimenteerd met dieren. Op een natuurlijke wijze uiteraard. Zo bestaan er mobiele kippenrennen, zijn er experimenten met heuse landschapsvarkens en wordt er geprobeerd om koeien weer echt bladeren te eten te geven.