Het zeeschip Ternsund zorgt maandag voor een primeur in Rotterdam. De tanker vaart op gas en zal deze brandstof in Rotterdam inslaan. Het is daarmee het eerste zeeschip dat lng-gas bunkert in de Rotterdamse haven.

Het Havenbedrijf Rotterdam moedigt het gebruik van schone brandstof met kortingen op het havengeld. De Ternsund krijgt 10 procent reductie. Het schip van de Zweedse rederij Terntank is gloednieuw en bezig aan zijn eerste reis.

De Ternsund arriveert het komende weekend al bij Vopak Botlek in Rotterdam om nafta over te slaan. Daarna vaart ze naar de Willem Alexanderterminal. Daar zal de bunkering, ofwel het tanken, plaatsvinden. Dat duurt ongeveer drie dagen, onder andere omdat de Ternsund nu nog op gasolie vaart.

Om het koude vloeibare gas LNG te kunnen ontvangen moeten eerst de tanks worden gekoeld.

De Rotterdamse haven werkt momenteel aan een vast bunkerstation voor zeeschepen. Eind van dit jaar zal de uitbreiding van de LNG-Breakbulkhaven aan de Yukonhaven worden geopend en in 2017 wordt de dienstverlening uitgebreid met een bunkerschip voor de levering van LNG. Het Havenbedrijf wil van Rotterdam een belangrijk knooppunt maken voor LNG en zo het gebruik van vervuilende stookolie terugdringen.