Een vijftien jaar oude grap van een stel Britten bezorgt de Atheïstische Stichting van Australië nog altijd hoofdbrekens. De atheïsten vrezen humoristische landgenoten die bij de volkstelling volgende week onder het kopje 'religie' opnieuw de Star Wars-religie 'jediisme' zullen invullen. In een poging dit te voorkomen hebben de atheïsten de campagne 'Mark No Religion' in het leven geroepen.

Jediisme heeft geen oprichter, geen kerk, geen officiële organisatie. Toch vulden ruim 70.000 Australiërs deze beweging in bij de census van 2001. Zij gaven hiermee gehoor aan een oproep uit Groot-Brittannië. Grappenmakers hoopten dat het jediisme als legitiem geloof zou worden erkend als zo veel mensen het als antwoord zouden noteren. Hoewel dat nooit is gebeurd, leeft de grap voort. In 2011 zworen nog ruim 64.000 Australische Jedi's trouw aan 'The Force'.

Kyle Sturgess, president van de atheïstische organisatie, vindt het nu wel leuk geweest. "Het is dan misschien wel grappig, maar het is een serieuze fout om op deze manier te antwoorden", schrijft hij op de website van de campagne 'Mark No Religion'. Sturgess vraagt Australiërs daarom de waarheid in te vullen bij de aankomende census. Ben je niet religieus? Vul dan ook het vakje 'geen religie' in.

De campagne is niet zomaar gestart door een stel humorloze atheïsten. Op hun website beargumenteren ze waarom iedereen het juiste vakje moeten aankruisen. Wanneer mensen 'jediisme' invullen, valt dat onder de categorie 'ongedefinieerde religie'. Dat is iets anders dan 'geen religie'. Dit zorgt ervoor dat Australië op papier meer religieus is dan zij werkelijk is.

Dit heeft weer gevolgen voor de besluitvorming van de Australische overheid, aldus de atheïstische stichting. Beleidsmakers en politieke leiders maken allerlei keuzes op basis van de census. De hoogte van het belastinggeld dat naar religieuze organisaties gaat is daar bijvoorbeeld op gebaseerd.

Eén meevaller heeft Sturgess alvast: het is dit jaar voor het eerst dat het Australisch Bureau voor de Statistiek de optie 'geen religie' bovenaan het lijstje van mogelijkheden zet. Voorheen stond het christendom bovenaan. Het bureau hoopt dat mensen hierdoor beter nadenken over hun antwoord en een specifieker antwoord zullen invullen.