20 landen bezoeken binnen 24 uur. ''Moet lukken'', dacht avonturier Vincent Verstijnen. Na een lange voorbereiding was maandag de grote dag. Maar zijn poging strandde al in het vijfde land, op Eindhoven Airport. Door een tas vol kabels en batterijen miste hij een vlucht en mislukte zijn recordpoging.

Op het vliegveld van Eindhoven wilde een veiligheidsbeambte graag even weten waarom Vincent een tas vol kabels, batterijen en powerbanks bij zich had. ''Ik legde hem uit dat ik bezig was met een recordpoging en dat ik dat met camera's en telefoons van het eerste tot laatste moment wilde vastleggen'', zegt Verstijnen. Het onderzoek van de tas kostte echter zo veel tijd dat hij zijn vlucht op een kleine tien minuten miste.

Verstijnen was vastberaden om de nieuwe wereldrecordhouder te worden door 20 landen te bezoeken binnen 24 uur. Hij werd op het idee gebracht toen hij een artikel las over drie Noren die 19 (Europese) landen binnen een dag aandeden.

Veel speling had Verstijnen niet. Zijn route, die begon op het drielandenpunt van Schengen waar Duitsland, Frankrijk en Luxemburg samenkomen. Via BelgiŽ naar Eindhoven en vervolgens met het vliegtuig naar Katowice in Polen. Van daar uit TsjechiŽ, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk, ItaliŽ, SloveniŽ, KroatiŽ, BosniŽ-Herzegowina, Montenegro, AlbaniŽ, Kosovo, ServiŽ, MacedoniŽ en eindbestemming Bulgarije.

Het reisschema, dat Vincent had uitgestippeld moest hem in 23 uur en 58 minuten langs de 20 landen brengen. Er was dus nauwelijks foutmarge aanwezig.

Het kostte hem bijna een jaar puzzelen om een route uit te stippelen waarmee hij het record zou vestigen. Dat viel volgens Vincent nog niet mee: ''Je moet op zoek naar de juiste tijden om te vliegen, maar ook naar plekken waar je snel meerdere landen kan bezoeken, zoals drielandenpunten en andere strategische bestemmingen op de route.''

Vincent baalt als een stekker: ''Weg record. Misschien had ik wel beter rekening moeten houden met de veiligheidsmaatregelen en had ik eerder in de rij moeten gaan staan. Ik verwijt niemand iets, die mensen moeten ook gewoon hun werk doen.''

Een nieuwe recordpoging zit er op korte termijn niet in: ''Ik heb er heel veel tijd en een kleine 3000 euro eigen geld in zitten. Ik sluit het niet uit, maar ik ben er voorlopig even klaar mee,'' zegt Vincent.