In Egypte vindt de directrice van de staatstelevisie het zo belangrijk dat haar nieuwslezers dun zijn, dat zij er acht geschorst heeft om af te vallen. De presentatrices, die werken bij The Egyptian Radio and Television Union (ERTU), krijgen een maand de tijd om ervoor te zorgen dat ze een 'passend uiterlijk' hebben voor de zender.

Een van de vrouwen, Khadija Khattab, heeft aan haar kijkers gevraagd of ze zelf willen oordelen of ze haar te dik vinden. Een andere presentatrice zegt dat haar familie heel verdrietig is door de situatie.

Het Egyptische orgaan voor vrouwenrechten veroordeelt de beslissing. Volgens het orgaan schendt de schorsing de beginselen van de grondwet en is het een vorm van geweld tegen vrouwen. Ondanks de kritiek heeft de ERTU aangegeven achter de beslissing te staan. De vrouwen krijgen een maand lang geen loon uitbetaald.

Toch zijn er in Egypte ook mensen die achter het besluit van ERTU staan. Een journalist van de krant Al-Ahram daily Fatma al-Sharawi vindt dat dit beleid bij elk lokaal televisiestation toegepast moet worden. En op sociale media zijn er mensen noemen die de nieuwslezeressen 'babazoukas' noemen, een term voor vrouwen met overgewicht.

In het parlement is er wel steun voor de vrouwen. Volgens de Egyptische premier mogen presentatrices echt wel wat overgewicht hebben, zolang ze maar gekwalificeerd zijn voor het werk.
Filmpje