Leden van het Duitse parlement dachten met wel heel dure vulpennen te moeten schrijven. 115 volksvertegenwoordigers kochten voor een totaalbedrag van 69.000 euro aan vulpennen.

Leden van de Duitse Bondsdag, het parlement, schrijven blijkbaar graag en ze vinden dat je zoiets niet met bijvoorbeeld een eenvoudige Bic-pen kunt doen. De kosten komen indirect bij de Duitse belastingbetaler, die ze geacht worden te vertegenwoordigen.

De Duitse krant Bild begon de zaak al in 2009 te onderzoeken. Vooral de luxe Montblanc-pen bleek een bestseller. Van de 630 afgevaardigden declareerde bijna één op de vijf dit luxe schrijfgerei.

Sommigen hadden er wat meer nodig. De voormalige voorzitter van de christendemocratische CDU (de partij van Merkel), Meyer, had 14 vulpennen nodig. Is hij een sloddervos die zijn pennen overal slingeren, en wil hij gewoon zeker weten dat hij altijd een pen bij zich heeft? Misschien. Maar opvallend is dat hij zijn aankopen deed in de laatste maanden voordat hij opstapte.

Een ander Bondsdaglid bestelde op zijn allerlaatste dag in total 12 spullen van Montblanc: drie vulpennen van elk 227 euro, drie balpennen à 170 euro , drie speciale potloden van elke eveneens 170 euro en drie etuis à 67 euro. Bij elkaar is dat 1901 euro.

Verder waren er elf afgevaardigden die meer dan een keer per maand een stift van Montblanc bestelden.

Strikt genomen hebben de bondsdagleden niets fout gedaan. Er zijn geen regels overtreden.

Toch moeten de Duitse parlementariërs het inmiddels met een balpen doen.