De Staatsloterij heeft vorig jaar een geheime schikking getroffen met een individuele speler die de loterij wilde aanklagen. De speler uit Arnhem kreeg 4250 euro van de Staatsloterij, mits hij de schikking geheim zou houden voor Loterijverlies, die namens 194.000 mensen een procedure voert tegen de Staatsloterij.

Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van RTL Nieuws. De documenten, die zijn verspreid door Loterijverlies, laten zien dat de Staatsloterij in juni 2015 een schikking trof met een speler uit Arnhem. Die speler was zelf een procedure begonnen tegen de Staatsloterij. Volgens een woordvoerder van de Staatsloterij is er inderdaad geschikt.

De schikking bedroeg in totaal 4.250 euro, dat bedrag is enkele dagen na de schikking vorig jaar uitgekeerd door de Staatsloterij.

In 2007 werd bekend dat de Staatsloterij ook loten liet 'winnen' die helemaal niet verkocht waren, zonder daarover te informeren. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van Loterijverlies, die namens 194.000 spelers is gaan procederen. Volgens het gerechtshof (en later de Hoge Raad) was de communicatie van de Staatsloterij inderdaad misleidend.

Loterijverlies deed daarop een megaclaim van 300 miljoen euro bij de Staatsloterij. Op dit moment is nog niet duidelijk of er een schikking komt tussen de partijen of dat er een gang naar de rechter gaat volgen. Volgens Loterijverlies houdt de Staatsloterij de boel tegen. Maar er is ook onrust in eigen huis: de oprichter van Loterijverlies, Ferdy Roet, is zélf geschorst door de rechter. Hij zou onrechtmatig veel hebben verdiend aan de stichting. Een onafhankelijk bestuurder moet daar nu onderzoek naar doen.

Volgens Roet schept de schikking van de Staatsloterij een precedent. Roet: "We gaan de zaak verder bekijken om te zien wat dit voor andere zaken betekent."

Volgens de Staatsloterij is er inderdaad geschikt. Dat wil niet zeggen dat de loterij het eens is met de speler. "Wij vinden niet dat deze meneer gelijk had, maar we hebben geen zin in verdere procedures met hem. Wat ons betreft schept het geen precedent omdat dit een bijzondere zaak was. Dit is de enige schikking die we hebben getroffen. We hebben ook geheimhouding getroffen en gaan nu kijken wat de gevolgen zijn voor de overeenkomst nu de schikking naar buiten komt."

De speler die de schikking ontving is zelf niet bereikbaar voor commentaar.