Het was smullen dit weekend bij twee grote eetfestijnen in Hoogeveen en Assen. Bloemen eten, wijn drinken van Angelina Jolie en Brad Pitt, het kon allemaal.

Dat Hoogeveen Culinair al een jaar gepland stond, en Het Preuvenement in Assen er later bij kwam, daar houden de organisatoren als goede Drenten hun mond over. Meer dan een ,,jammer’’ wordt er niet over gezegd.

Naar het eten, want dat was er in overvloed. Afvalverwerker Area zet zich in tegen verspilling, en heeft bijzondere hapjes meegenomen naar Hoogeveen Culinair. Zo was daar het gerecht Aarde, voorgeschoteld in een klein bloempotje met een anjer. De levensecht lijkende ‘aarde’ is gemaakt van kruimelige chocola, daaronder bananenpuree. De anjer is echt en eetbaar. ,,Bloemen eten is een trend. En fruit dat te zacht is om zo te eten kun je in smoothies verwerken of in puree, dan is het nog heel lekker’’, zegt Rudolphine de Vidal de St Germain van Area.

Door naar het glamourkoppel: filmsterren Brad Pitt en Angelina Jolie. Hoe komen zij in Hoogeveen terecht? Nou, hun wijn vloeit er rijkelijk. Ze hebben een wijngaard in de Provence in Frankrijk. De rosé die daar wordt gemaakt is de eerste rosé die ooit in de wijn top 100 van de wereld is gekomen. Voor Hoogeveen alleen het beste, dus haalden organisatoren de rosé naar het evenement.

Wie het liever bij het Drentse houdt, kan ook op Hoogeveen Culinair terecht. Cateraar Jan van ‘t Hooge serveert ‘akkerzwien’ met ‘veentrappersschotel'. Een sappig reepje wolvarken met bloedworst en een schotel van aardappel, ui, witte en bruine bonen en spek. Een goede bodem voor al die wijn uit Hollywood.
Foto