Wetenschappers van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben de twee langste bliksemschichten ooit gemeten, in tijd en in afstand. De vaststelling van de records volgt na nieuwe metingen van historische bliksemdata.
De langste bliksemschicht werd gemeten in Oklahoma. Daar legde een flits op 20 juni 2007 een afstand af van zo'n 321 kilometer. Ter vergelijking: dat is ongeveer de afstand van Groningen naar Maastricht. In 2013 was in Zuid-Frankrijk een bliksemschicht 7,74 seconden te zien, ook een record.
Volgens een woordvoerder van de WMO zijn deze uitkomsten behoorlijk schokkend. "Als bliksemschichten een afstand van meer dan 300 kilometer kunnen afleggen, dan moeten we ons bewuster worden van de gevaren. Dus als je gedonder hoort, ga dan naar binnen."
Het is voor het eerst dat er gedetailleerde bliksemdata is geanalyseerd aan de hand van factoren als temperatuur, windsnelheid, regen en andere meteorologische omstandigheden. De WMO wil meer inzicht krijgen in het natuurfenomeen om zo het aantal slachtoffers door bliksem te verminderen.