De brandweer in de Belgische plaats Ruiselede (tussen Gent en Brugge) heeft een grote kans laten liggen om aan broodnodige vrijwilligers te komen. Een broer en zus die zich hadden aangemeld, mogen niet aan de bak. Niet omdat ze geen brand kunnen blussen, maar omdat ze geen vogelhuisje kunnen timmeren.

Het lukt de plaatselijke brandweer al geruime tijd niet om het korps aan te vullen met vrijwilligers. Toen Freek en Rene de Cramer zich hadden gemeld, sprong iedereen een gat in de lucht. Ze zijn bovendien hoogopgeleid: Freek is bouwkundig ingenieur, Rene ergotherapeut.

Kandidaten moeten op allerlei gebied een proeve van bekwaamheid doen om bij de vrijwillige brandweer te komen. Toen broer en zus te horen kregen dat ze in vijf minuten tijd een nestkastje moesten timmeren, dachten beiden een eenvoudige klus te hebben.

Het lukte hen echter niet om het vogelhuisje binnen de tijdslimiet te bouwen. "We schamen ons dat het niet is gelukt." De proef is volgens de Vlaamse brandweer nodig om te kijken of de kandidaten technisch inzicht hebben.