Op de campus van de University of Ghana in Accra staat sinds juni een standbeeld van Gandhi. Het beeld was een cadeau van de Indiase president Pranab Mukherjee, die in juni een bezoek bracht aan Ghana. Op het eerste gezicht een vriendelijk gebaar. Maar als het aan een groep studenten en professoren ligt, wordt het standbeeld zo snel mogelijk verwijderd.

De groep maakt zich boos om racistische uitspraken van Gandhi over Afrikanen. Zo zou hij gezegd hebben dat Indiase mensen beter zijn dan Afrikanen en noemde hij ze 'wilde mensen' en 'kaffers'. De groep vindt dat hij onterecht geprezen wordt voor zijn werk.

De studenten kwamen in opstand en stelden een petitie op voor het verwijderen van het standbeeld. Inmiddels hebben al meer dan duizend mensen hun handtekening gezet.

Een van de oprichters van de petitie is Daniel Osei Tuffuor. "Ghanezen moeten op zichzelf vertrouwen en hun eigen helden eren. Er is niks vredelievend aan Gandhi zijn werk. Iedereen die beweert dat hij de vrede en rust bewaart, bevordert racisme en is hypocriet", zegt hij tegen BBC.

De actie krijgt veel steun en aandacht. Er wordt felle kritiek geuit via onder meer Twitter met de hashtag #GandhiMustComeDown.

Het is niet de eerste keer dat Gandhi als racist wordt gezien. In de loop der jaren komt er meer kritiek op zijn racistische uitspraken. Er worden nog regelmatig standbeelden vernield en actie tegen hem gevoerd, voornamelijk in Zuid-Afrika.
Foto