Moeder mag niet in huis overleden zoon wonen
Antoinette Vierwind uit Putten wil in het huis van haar overleden zoon wonen, maar van de woningstichting mag dat niet. Want: regels zijn regels. Antoinette begrijpt er niets van. "Ik laat een nog betere woning achter, wat is het probleem?"
Als Antoinette 's ochtends de gordijnen opendoet, ziet ze het huis van haar overleden zoon. Jeroen woonde met zijn 8-jarige zoontje Henkie tegenover zijn moeder. Ze zag hen elke dag. Kookte voor hen, deed de was, paste op Henkie. Tot 8 september. Op die fatale dag verongelukte Jeroen. Hij botste met zijn bestelauto frontaal op een vrachtwagen en overleed, op 29-jarige leeftijd.
Zijn woning staat nu leeg. De aanblik van het verlaten huis verscheurt Antoinette. "Ik kan het gewoon niet aanzien, ik laat mijn gordijnen nu maar dicht", zegt ze. Het idee dat er vreemden komen te wonen, kan ze niet verkroppen. Daarom wil ze zelf in het huis wonen. "Als ik in het huis ben, voel ik Jeroen nog overal om me heen."
Bovendien is het huis net helemaal opgeknapt. Een paar maanden geleden hebben ze er nog samen staan klussen. "We hebben alles gestuukt en er een nieuwe vloerbedekking in gelegd. Het is allemaal zo mooi geworden." Voor kleinzoon Henkie was een nieuw kamertje gemaakt. "Daar was hij zo blij mee." Ook daarom wil ze graag in het huis wonen: zodat Henkie in zijn vertrouwde kamertje kan slapen als hij bij oma komt logeren.
Die 'woningruil' moet niet al te moeilijk zijn, denkt Antoinette, want beide woningen zijn van de Woningstichting Putten. Als zij het huis van haar zoon betrekt, komt haar eigen, iets ruimere hoekhuis vrij voor een nieuwe huurder. Voor niemand een probleem, toch?
De woningstichting denkt daar anders over. Antoinette kan niet zomaar aanspraak maken op een ander huis, zeggen zij. Regels zijn regels, en dit is nu eenmaal niet volgens de afspraken. Antoinette snapt er niets van. "Het is toch onbegrijpelijk? Waarom mag ik niet in het huis van mijn zoon wonen? Wie wordt er slechter van?"
De Woningstichting Putten heeft begrip voor de situatie van Antoinette, maar zit in een lastig parket, laat medewerkster Lineke Snapper weten. "Natuurlijk is dit vreselijk, dat staat buiten elke discussie. Maar het ligt ingewikkeld. Het heeft te maken met afspraken over woonruimteverdeling. Om van de regels af te wijken, moet er een zogenaamde hardheidsclausule zijn. De gemeente is nu aan het kijken of daar sprake van is in het geval van Antoinette."
Dit soort verzoeken krijgen ze vaker, zegt Snapper. "Dan gaat het bijvoorbeeld om kinderen die in het huis willen wonen waar ze zijn opgegroeid. In alle gevallen speelt emotie een rol. Maar wat is erg genoeg om de regels te veranderen? Waar trek je de grens? Het zou voor ons heel makkelijk zijn om te bezwijken onder de maatschappelijke druk, want we weten ook wel dat we onszelf niet populair maken met zo'n beslissing. Maar welke deur zet je open als je in dit specifieke geval een uitzondering maakt?"
Gerelateerde artikelen
Jakkes, wat een rigide opstelling is dat nou weer. Regels zijn regels, zo makkelijk om te zeggen, een lekkere dooddoener.
Er komt toch een ander huis vrij!
Kijk, als mevrouw nu nieuw in de buurt zou willen komen, zou ik het begrijpen. Maar zij wil alleen een beetje opschuiven.
Ga je schamen, gemeente Putten!
Ik weet de situatie natuurlijk niet maar ik snap de woningbouw wel. Er is bijvoorbeeld een inkomensgrens om te zorgen dat mensen met teveel inkomen niet de woningen krijgen van mensen met weinig inkomen die de dure woningen niet kunnen betalen. En er moeten volgens mij ook huizen beschikbaar zijn voor vluchtelingen of mensen die moeten verhuizen buiten hun schuld om. Wat voor ons gewoon een woning lijkt is voor de woningbouw behoorlijk wat regels en bestemmingen. In dit geval kun je natuurlijk een uitzondering maken maar dan is inderdaad de vraag, waar trek je de grens?
Ik begrijp de woningbouwvereniging ook wel, en deze moeder ook..
Maar blijkbaar is de gemeente nog aan het kijken of het kan.
@allone: Kan niet ligt op het kerkhof, en wil niet ligt er naast.
Als deze mevrouw kontakt legt met de nieuwe huurders voordat die verhuizen en de nieuwe huurders zouden willen ruilen van woning (ik zou dat persoonlijk heel graag voor haar willen doen) dan moet er toch sprake kunnen zijn van woningruiling tussen twee huurders. Weet alleen niet of de woningstichting daar een akkoord voor geeft want ook daar zijn natuurlijk regels voor.
Quote
@Emmo:
@allone: Kan niet ligt op het kerkhof, en wil niet ligt er naast.
Sorry dat ik zo zeur, maar ik vind het een beetje luguber om in deze context een spreekwoord met 'kerkhof' te gebruiken, aangezien er iemand dood is...
Maar even on-topic: als ik het zo lees, komt het inderdaad als heel onredelijk over van die woningstichting! Ik snap het idee daarachter ook niet; waarom is die regel er eigenlijk?
@Noepetote, je zeurt niet, maar ik vind het wel kunnen hier. Het gaat om die moeder en niet om de zoon die overleden is.
Nederlandse huurwoningen en regels, wie snapt het nog
Die regeltjes hebben ze zelf gemaakt, dus het is gewoon een kwestie van graag de bureaucraat uithangen.
Gelukkig heb ik gehuurd bij een woningbouwvereniging die daar niet moeilijk over deed:
Toen ik na mijn studie een gloednieuwe nieuwbouwwoning kreeg toegewezen, had ik geen nagel om mijn kont te krabben. Er kwam een goedkoop vinylletje op de grond en het bouwbehang bleef gewoon zitten.
Na een aantal jaren bewoning was de boel echt wel aan vervanging toe. Onze buren hadden inmiddels een nieuwe koopwoning gevonden, terwijl ze in het oude huis net een nieuwe vloer hadden laten leggen en de hele sakkerse boel vol vers behang hadden gehangen. Ze stelden voor om aan de woningstichting te vragen of ze na vertrek ónze woning leeg konden opleveren en wij gewoon een huisje zouden kunnen opschuiven.
De woningstichting zag daar geen enkel probleem in. Het kán dus makkelijk!
@venzje:
neem aan dat jouw verhuurder daarmee niets onwettigs deed, dus het kan dus wel
Ook hier geld waar een wil is , is een weg.
Maar er gaan steeds meer mensen zich ermee bemoeien die zichzelf enorm belangrijk vinden en de onzin die zij uitkramen beter vinden dan de onzin die de anderen uitkramen en dan is er geen wil meer en de weg is ook weg
@botte bijl: Natuurlijk kan het. Het is gewoon ploerterigheid van de Woningstichting Putten dat ze het niet willen, want: "O, o, stel je toch eens voor dat we hiermee een precedent scheppen, dan wil ineens iederéén woningen gaan ruilen!"
@venzje:
als de woningstichting de huur evengoed binnen krijgt en de bewoners gelukkiger worden, dan is het kortzichtig als ze er niet aan willen beginnen....
het zal wat administratieve rompslomp geven, maar als het vaker gebeurt, dan kunnen ze steeds beter inschatten hoeveel dat is, en daarvoor een vergoeding vragen
ik denk dan aan iets tussen €50 en €100, maar ik ben geen boekhouder
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: