Donald Trump, de Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, heeft mogelijk 18 jaar lang geen of amper inkomstenbelasting hoeven te betalen.

Dat blijkt uit gelekte documenten die The New York Times in handen heeft. De documenten bestaan ut drie paginaís van Trumps belastingaangifte uit 1995. Daarin geeft de zakenman aan een verlies geleden te hebben van 916 miljoen dollar.

Volgens de Amerikaanse belastingregels mag je zo'n verlies nog 18 jaar lang aftrekken van het inkomen waarover belasting betaald moet worden. Dat betekent dat Trump 18 jaar lang ruim 50 miljoen dollar per jaar mocht verdienen, zonder dat hij daar een cent belasting over hoefde te af te dragen.

De zaak is pijnlijk voor Trump, omdat hij de eerste presidentskandidaat in decennia is die weigert om zijn belastingaangifte openbaar te maken. In de Amerikaanse politiek is het gebruikelijk dat kandidaten openbaar maken hoeveel belasting ze hebben betaald.

Trump wil niet reageren op de berichten. Zijn advocaat liet weten aan de krant dat het openbaar maken van de stukken illegaal is, en dreigde met juridische stappen.

Saillant detail: het retouradres van de envelop met documenten die The New York Times heeft ontvangen zou erop wijzen dat de post is verzonden vanuit Trump Tower: het bekendste gebouw van de zakenman.