Kan een baby twee keer geboren worden? Het antwoord is 'ja'. Het overkwam de inmiddels vier maanden oude LynLee Hope, die vanwege een tumor buiten de baarmoeder van haar moeder geopereerd moest worden. "Het was alle pijn meer dan waard."

De derde zwangerschap van Margaret Boemer verliep niet zonder slag of stoot. Ze was zwanger van een tweeling, maar rond 12 weken werd een van de kindjes afgestoten. Toen ze rond 16 weken langs de verloskundige ging voor een echo, bleek het ook met haar andere kindje helemaal mis.

Het meisje bleek sacrococcygeal teratoma te hebben. Een almaar groeiende tumor die zich voor de geboorte ontwikkelt en bijna net zo groot was als het meisje zelf. Artsen vertelde Margaret dat haar dochter niet levensvatbaar zou zijn en dat ze de zwangerschap moest afbreken. Maar een arts van het Texas Hospital, Darrell Cass, wilde het leven van de foetus wel proberen te redden. Met een risicovolle operatie.

"Het is de meest voorkomende tumor die we bij pasgeborenen zien", zegt Cass tegen CNN. "De tumor probeert te groeien door bloed weg te zuigen van de baby. Het wordt een strijd. In sommige gevallen wint de tumor en stopt het hartje van de baby met kloppen."

Bij LynLee leek de tumor het te winnen. "LynLee had weinig kans op overleving", vertelt moeder Margaret aan CNN. De tumor was zo groot en er werd zo veel bloed weggezogen, dat haar hartje het bijna begaf. "Als we niets zouden doen, zou ze het sowieso niet overleven."

De keuze voor een operatie was dus een makkelijke, vertelt Margaret. Ze was 23 weken en vijf dagen zwanger toen Cass en zijn team aan de ingreep begonnen. Tijdens de vijf uur durende operatie werd de foetus uit de baarmoeder gehaald. Terwijl LynLee boven de buik van haar moeder hing, verwijderden de artsen het grootste gedeelte van de tumor. Het hartje van het kindje begon steeds langzamer te kloppen, maar dankzij de juiste medicatie op dat moment, bleef ze in leven.

Na de operatie werd ze teruggeplaatst in de baarmoeder. 12 weken later, op 6 juni 2016, kwam het meisje ter wereld met een keizersnede. Acht dagen na haar geboorte werd LynLee, die vijf pond woog, opnieuw geopereerd aan het gedeelte van de tumor waar de artsen eerder niet bij konden.

Inmiddels is alles verwijderd en is de 4 maanden oude zuigeling kerngezond. "Het was een heel zware tijd", zegt Margaret. "Maar nu ik LynLee zie lachen met haar zussen, was het alle pijn meer dan waard."
Foto