Assen wilde wat anders en kreeg wat anders: een horizontaal spuitende fontein. Maar het is allemaal nog geen hosanna. Eerst raakte het water vervuild, nu zijn er verzakkingen en scheuren in het beton.

De eerste kennismaking eind juli met de fontein op de Brink in het Asser stadscentrum was niet overwegend positief. ‘Wel leuk, maar ik had toch wat meer verwacht.’ En: ‘Het zijn wel magere waterstraaltjes.’ Maar toen de zon scheen en de terrasjes vol zaten, voldeed de fontein precies waarvoor die was bedoeld: een mooie speelplaats voor kinderen.

Al snel kwam de eerste domper. Het water bleek vervuild te zijn met poepbacteriën, zo wees een door een betrokken Assenaar uitgevoerde test uit. De gemeente nam maatregelen. Het reinigingsproces van het water werd bijgesteld en er werd meer chloor toegevoegd. Wat overigens ook duidelijk ruikbaar is.

Het goede nieuws is dat er geen vervuiling meer in het water zit, zo blijkt uit onderzoek door het gecertificeerde laboratorium WLN in Glimmen. Althans voor zwemkwaliteit. De toevoeging van het desinfecterende chloor maakt het water niet geschikt om te drinken, maar dat is zwembadwater ook niet. Alleen wanneer je grote hoeveelheden binnen krijgt, kan het schadelijk zijn.

De volgende onheilstijding heeft zich echter al weer aangediend in de vorm van een verzakking inclusief scheuren in het beton. ,,De aannemer heeft zijn werk niet goed gedaan’’, verklaart projectleider Sander ten Bosch.

,,De fontein is zo gemaakt dat ook zware vrachtwagens er over heen kunnen rijden zonder dat schade ontstaat. Bij de aanleg van de kolken is de aannemer echter door de fundering gegaan, waardoor nu verzakkingen optreden. Dat moet worden hersteld en als stok achter de deur hebben we een deel van het geld voor de aannemer achter gehouden.’’ De aanleg van het kunstwaterwerk door aannemer Rots maatwerk kostte 180.000 euro.

Dat de fontein regelmatig moet worden schoon gehouden, daar was rekening mee gehouden. En het herfstblad dat de putten verstopt? ,,Tja, de bladeren van platanen zijn wat groter dan gedacht’’, zegt Ten Bosch. En de visboer van wie lekwater in de fontein stroomt? ,,Die heeft een eigen afvalput met vetafscheider.’’

Ten Bosch zucht eens: ,,Overal zie je verticaal spuitende fonteinen. Wij wilden iets anders. We hebben zwaar geïnvesteerd onder de grond in de waterzuivering en om alles in één keer goed te krijgen. We wilden niet, zoals in Emmen, dat je de boel weer af moet sluiten omdat er problemen zijn. En dan overkomt je dit.’’
Foto