De Australische overheid heeft twee louche vastgoedondernemers die dachten snel miljoenen te verdienen, keihard op hun nummer gezet. Het historische gebouw dat ze illegaal sloopten, moeten ze opnieuw opbouwen. Exact hetzelfde.

Het gaat om de Corkman Irish Pub in Carlton, een 153 jaar oud gebouw, dat door liefhebbers geroemd werd als erfgoed van de stad. Het was zelfs een van de oudste gebouwen van deze voorstad van Melbourne.

De ontwikkelaars kochten het pand eind 2014 voor 4,7 miljoen dollar en gooiden het pand dit weekend tegen de vlakte, ook al hadden ze daarvoor geen toestemming. Ook toen ze gesommeerd werden de sloop te staken, gingen ze stug door.

Waarschijnlijk gokten ze erop dat de winst die ze uiteindelijk konden halen door op die toplocatie appartementen te bouwen, groot genoeg was om de boetes te kunnen betalen en dan nog genoeg geld over te houden. Boetes voor dergelijk gedrag kunnen in Australië oplopen tot twee ton.

Dat zal nu niet gaan lukken. De regering van de staat dwingt de ontwikkelaars nu het gebouw te herbouwen, met 'hetzelfde design en dezelfde grootte'.
Foto