Indiase steden kampen met zware smogoverlast door het lichtjesfeest Divali. Er wordt bij het hindoe´stische viering zoveel vuurwerk afgestoken, dat de luchtkwaliteit nog veel slechter is dan normaal.

Op sommige plekken in India was de smog zo dicht dat forensen vanochtend maar enkele meters zicht hadden. In New Delhi wordt de situatie nog eens verergerd door windstilte en een hoge luchtvochtigheid.

Divali is een van de belangrijkste feesten voor hindoes. Ze steken massaal lichtjes aan als symbool voor het goede dat het kwaad overwint.

Enkele dagen geleden werd er nog 300 microgram fijnstof per kubieke meter gemeten, maandagochtend was dat opgelopen tot 900. De aanbevolen bovengrens van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ligt op 10.

De smog wordt niet alleen veroorzaakt door het Divali-vuurwerk; nu het winter wordt steken veel mensen afval aan om warm te blijven. Bovendien steken boeren hun land in brand om het klaar te maken voor nieuwe beplanting.

De slechte luchtkwaliteit is vooral gevaarlijk voor ouderen, kinderen, zwangeren en mensen met hart- of luchtwegproblemen. De overheid raadt hen aan binnen te blijven zolang de slechte condities aanhouden.

Unicef maakte vandaag bekend dat er wereldwijd 2 miljard kinderen ongezonde lucht inademen. Ongeveer een derde daarvan woont in India en zijn buurlanden. Eerder had de WHO al berekend dat dertien van de twintig meest verontreinigde steden in India liggen.

Omdat kinderen nog in ontwikkeling zijn en sneller ademhalen, is smog voor hen extra gevaarlijk. Jaarlijks sterven 600.000 kinderen jonger dan 5 door aandoeningen die verband houden met de slechte luchtkwaliteit.
Foto