De top van de Nederlandse onderwereld houdt 'OPEC-achtige' besprekingen om een oplossing te vinden voor de extreem lage cocaneprijs, die met ruim 40 procent is gedaald. Zo worden grote hoeveelheden van het witte poeder opgeslagen om de prijzen weer omhoog te krijgen.

Dit meldt het AD, dat gesprekken voerde met criminelen en strafpleiters. De kiloprijzen van cocane zijn in een jaar tijd gedaald van 37.000 euro tot zo'n 21.000 euro. Dat zet de winsten onder druk voor drugshandelaren die het poeder uit Zuid-Amerika invoeren.

Om het tij te keren, zouden er in de onderwereld afspraken zijn gemaakt om handelaren te houden aan een minimumprijs van 23.000 euro per kilo. Wie daar onder gaat zitten, wordt daar op aangesproken.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam bevestigt dat er aanwijzingen zijn dat de groothandelsprijzen onder druk staan door de grote toestroom van coke. "Grote partijen worden gedumpt op de markt", zegt een woordvoerder. Ook advocaten zeggen uit het criminele circuit te horen dat de drug blijft binnenstromen.

Dat blijkt ook uit de recordvangsten die dit jaar worden gedaan in de haven van Rotterdam. Tot dusver werd al 12.000 kilo onderschept. Dat is volgens kenners slechts een fractie van wat er daadwerkelijk binnenkomt.

De douane in de wereldhaven zegt te kampen met capaciteitsgebrek, waardoor er te weinig controles zijn. De dienst kampt echter ook met corruptie. Zo werd vorige week 16 jaar cel geist tegen douanier Gerrit G., die tegen betaling grote ladingen drugs zou hebben doorgelaten. Uit zijn dossier blijkt dat hij waarschijnlijk niet de enige is.