In Istanbul is de eerste tunnel voor het wegverkeer tussen Europa en AziŽ geopend. De Turkse president Erdogan en premier Yildirim namen de EuraziŽ-tunnel onder de Bosporus dinsdagmiddag officieel in gebruik met een busrit. Vanaf donderdag mogen alle automobilisten de toltunnel gebruiken.

De tunnel is 5,4 kilometer lang en verbindt de wijk rond de beroemde Blauwe Moskee met het stadsdeel GŲztepe in het Aziatische oosten van Istanbul. In het gunstigste geval wordt de reistijd tussen het westen en oosten van de stad ruim een uur korter.

President Erdogan noemde de tunnel bij de openingsceremonie een technisch hoogstandje. De gestapelde tunnelbuizen liggen tot honderd meter onder het aardoppervlak. "Nieuwsberichten dat de veerboten niet kunnen varen vanwege slecht weer zijn nu verleden tijd", zei Erdogan.

De tunnel heeft bijna 1,3 miljard euro gekost. De verwachting is dat dagelijks meer dan 100.000 auto's en bestelbusjes erdoorheen zullen rijden.

De EuraziŽ-tunnel is de tweede verkeerstunnel tussen de twee werelddelen. Drie jaar geleden werd in Istanbul al de Marmaray-tunnel geopend, voor treinverkeer. Die ligt een kilometer verderop. Beide tunnels moeten verkeer overnemen van de chronisch overbelaste bruggen over de Bosporus.