De Rotterdamse Jolanda Brommer (57) is flink over de rooie. Ze doet haar verhaal in het AD. Ze kreeg een brief van de gemeente Rotterdam: of ze kon bewijzen dat ze de Nederlands taal beheerst.
Jolanda is erg beledigd dat aan haar Nederlands wordt getwijfeld.

Ze is geboren en getogen in Rotterdam. Om rond te komen werkt Jolanda in de thuiszorg en krijgt ze al jaren een aanvullende uitkering. Tot nu toe was er niets aan de hand. Totdat ze net voor de jaarwisseling een brief op de deurmat kreeg van de gemeente Rotterdam. Of ze kan aantonen dat ze de Nederlandse taal goed genoeg beheerst.

“Dit vind ik beledigend en is toch te gek voor woorden?”, vertelt Jolanda aan de krant. Ze schrok zich op z’n Rotterdams gezegd ‘de pleuris’. “Ze weten alles van me en dan komen ze nu ineens met die taal­eis aanzetten. Mijn Marokkaanse buurvrouw moest er echt enorm om lachen.”

Een woordvoerster van de gemeente bevestigt de brief aan Jolanda. “We gaan met haar in gesprek”. De taaleis is landelijk beleid. “Wie het Nederlands onvoldoende machtig is, wordt uitgenodigd voor een taaltoets. Wie zakt, krijgt een cursus om alsnog aan de taaleis te voldoen”, zegt gemeente Rotterdam.

Maandag heeft Jolanda een afspraak met een ambtenaar. En dan gaat ze meteen bewijzen dat ze het Nederlands beheerst door haar diploma’s te tonen. “Ik heb thuis zo’n grote opbergkast, daar duik ik van het weekend maar even in.”