Een speciale ambulance voor zwaarlijvige patienten moet de rug van het personeel sparen. UMCG Ambulancezorg in Drenthe wil de kingsize ziekenauto in het najaar aanschaffen. Het voertuig van Engelse makelij wordt ondermeer voorzien van een hydraulisch brancardsysteem en kost ongeveer een kwart miljoen euro.

Volgens directeur Tjerk Hiddes wordt ambulancepersoneel in toenemende mate geconfronteerd met patiŽnten met obesitas. "Het is een trend." De dikkere medemens vormt niet alleen een aanslag op het fysiek van de medewerkers, maar stelt ook het materieel op de proef. "We hebben steeds zwaardere brancards en ambulances nodig om deze patiŽnten goed en veilig te kunnen vervoeren."
Vooruitlopend op de aanschaf van de verzwaarde ambulance wordt in april geŽxperimenteerd met een lier in een bestaand voertuig. Met dit hulpmiddel kunnen patiŽnten met (extreem) overgewicht in de ziekenauto worden getakeld.
De ambulancedienst is over alternatieven gaan nadenken omdat steeds meer personeelsleden klachten kregen als gevolg van zwaar tillen. Hiddes stelt dat ongeveer de helft van het ziekteverzuim onder ambulancemedewerkers te wijten is aan rug- & en nekklachten. "We hebben het dan over 2,5 tot 3 procent."
Hiddes verwacht met deze en andere maatregelen de uitval onder medewerkers met de helft terug te kunnen dringen.