Een ontsnapte toekan in Zwolle is door de brandweer uit een boom gered en daarna overhandigd aan de 'eigenaren', die met de exotische vogel vertrokken. Vlak daarna meldden de echte eigenaren zich, maar toen was de vogel al door verkeerde mensen meegenomen.

Tijdens de Zwolse Vogelmarkt in De IJsselhallen slaagde een toekan erin om te ontsnappen uit de hal waar 7.200 vogelliefhebbers uit heel Europa zich vergaapten aan de vijftienduizend aanwezige vogels. De toekan zocht zijn toevlucht in een nest, hoog in een boom langs de Kamperstraat, vlak buiten de ingang, dat was gebouwd door een inheemse vogelsoort. Een toeschouwende kenner meende te zien dat het om een vrij zeldzame toekan ging die ongeveer vierduizend euro waard moest zijn.

De eigenwijze vogel weigerde uit de boom te komen, waarna de brandweer eraan te pas kwam om het beest uit de boom te halen. Eenmaal beneden, overhandigde een brandweerman de vogel aan iemand die zei dat hij de eigenaar was. Dat bleek wellicht niet het geval, want toen de man met de vogel onder zijn arm was gevlogen in een auto met buitenlands kenteken, meldde iemand anders zich als eigenaar.

De brandweer bevestigt het verhaal. "De brandweermannen hebben het dier bevrijd, en aan wie zij dachten de rechtmatige eigenaar teruggegeven", aldus een woordvoerder. Nadat de echte eigenaar zich meldde, is het onderzoek overgedragen aan de politie.
Foto