Een baby van iets meer dan een half jaar oud is overleden aan dehydratie en ondervoeding, omdat zijn ouders hem allerlei alternatieve papjes gaven. Ze meenden zonder een arts te consulteren dat hij gluten- en lactose-intolerant was. De vader en moeder uit het Belgische Beveren riskeren 18 maanden cel, schrijft Het Laatste Nieuws. De officier van justitie oordeelde: “Het komt neer op het opzettelijk weigeren van voedsel”.

Toen borst- en flesvoeding niet direct wilden lukken, gaven de ouders, flexitariërs met een natuurvoedingswinkel, hun kind alleen nog papjes van allerlei soorten melk, gemaakt van quinoa tot boekweit, maar niet de melk waar hij behoefte aan had. Op een nacht moest het kind heel erg overgeven. De ouders gingen niet naar een ziekenhuis, maar naar een homeopaat op een uur rijden van hun woonplaats. Die had nog wel de tegenwoordigheid van geest om het kind door te sturen naar een echte dokter, maar onderweg overleed het jochie.

Het zeven maanden oude kindje woog nauwelijks 4,3 kilo. Verontruste familie stapte naar de rechter. “Deze baby ging van een degelijke 6 kilo naar 4 kilo en de ouders deden niets”, aldus de officier van justitie. “Ze gingen alleen maar door met hem alternatieve pap te geven. Zoiets moet worden vervolgd.” Kindergastro-enterologe Elisabeth De Greef stelt dat haver-, boekweit- en quinoamelk absoluut een no-go zijn voor zuigelingen. “Want deze soorten melk bevatten niet de vereiste eiwitten, mineralen en vitamines. Ze zijn niet aangepast aan zuigelingen en dus ongeschikt.”

De ouders vonden in de rechtszaal nog steeds dat ze niet echt iets misdaan hadden. De moeder zei nog net dat ze met wat ze nu weet “misschien toch sneller naar een dokter zou zijn gegaan”. De vader was het daar niet mee eens. “In onze ogen deden we niets verkeerd en hebben we zo goed mogelijk geprobeerd om voor onze baby te zorgen.” Daarna zei hij nog dat ze nooit ongerust zijn geweest en daarom niet naar een dokter gingen.

Steeds meer mensen verzinnen, zonder een arts te raadplegen, dat ze de een of andere voedselallergie hebben. Dat moeten ze uiteraard zelf weten, maar dat ze hun kinderen, die nog in de groei zijn, dwingen tot dezelfde nonsens, blijkt dus ronduit gevaarlijk.