Henderson is een onbewoond eiland in de Stille Oceaan. Het dichtstbijzijnde dichtbevolkte gebied is maar liefst 5000 kilometer van dit eiland verwijderd. En toch is Henderson hartstikke smerig. Op het eiland zijn naar schatting 37,7 miljoen stukjes plastic te vinden. Dat stellen Britse onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Op de stranden van Henderson zijn tot 671 stukken plastic afval per vierkante meter te vinden. Nog niet eerder hebben onderzoekers plastic afval in zo’n grote dichtheid aangetroffen.
De onderzoekers bemonsterden vijf verschillende plekken op het eiland. Op basis daarvan schatten ze dat tot op heden meer dan 17 ton aan plastic afval op het eiland is afgezet. En elke dag zouden daar 3750 nieuwe stukjes afval bij komen. Het zijn zeer waarschijnlijk nog maar conservatieve schattingen, zo stelt onderzoeker Jennifer Lavers. “Het is aannemelijk dat onze gegevens de werkelijke hoeveelheid afval op Henderson onderschatten aangezien we alleen in staat zijn om stukjes plastic groter dan twee millimeter en tot op een diepte van tien centimeter gelegen te bemonsteren en niet in staat waren om monsters af te nemen langs kliffen en de rotsachtige stukken kustlijn.”
Foto